Svar: Meget frustrerede forældre
Kære trætte og frustrerede forældre
Der sker rigtig meget med jeres dreng i øjeblikket. Netop omkring 1½ års alderen begynder børn at have en periode, hvor de sover mere uroligt, vågner op, vil ikke trøstes og vil samtidig gerne have fysisk kontakt, småklynker i søvne osv. Samtidig er de om dagen meget mere pylrede, vil gerne være mere på arm, klynger sig til benene, virker pludselig meget mere morsyge og generte, har ikke mod på omverdenen på samme måde som tidligere.
Dette er helt naturligt for deres udvikling og er en fase de skal igennem. Det handler blandt andet om at de rent fysisk er igang med at bruge sig selv meget mere end tidligere. De går, begynder at løbe, klatrer op og stille og roligt åbner verden sig for dem. Det at opleve verden stor begynder også at give en bevidsthed om at noget kan være farligt og har således mere farefornemmelse end tidligere. Han ved f.eks. godt nu at han kan slå sig, når han falder, han kan klatre op men kan ikke selv komme ned, at du kan finde på at gå fra ham osv. Det er altså en spirende farefornemmelse der begynder nu.
Dette medfører også en mental ændring, et øget behov for at kunne se jer for at vide at man ikke er alene og for at turde bevæge sig mere ud i verden på egen hånd. En masse oplevelser dagen igennem som skal bearbejdes i drømme giver den natlige uro. Det er således meget normalt det I oplever og er således en fase I skal igennem.
Det er rigtig godt at jeres putteritual fungerer og at jeres dreng sover i sin egen seng og finder sig tryg og tilpas ved at blive puttet der. Det skal I så vidt muligt forsøge at holde fast ved, da det at kunne falde trygt i søvn i sin egen seng er meget vigtigt for gode sovevaner senere hen.
Er det ikke muligt at han kan sove videre i sin egen seng, når han har fået sin ...
... vælling, så I ikke behøver ligge op af hinanden. Han har naturligvis brug for at vide at I er der for ham og derfor skal I også reagere, når han vågner og græder, men han må gerne tumle omkring og ligge uroligt og netop hans alder og den fase han er i gør, at han gør det. På den måde kan man måske godt sige at serviceniveauet er for højt, han behøver ikke ligge sammen med jer, men må gerne sove videre i sit eget værelse. I forstyrrer hinanden når I ligger sammen.
De fleste børn på 1½ år vil have behov for at sove ca 2 timer i løbet af dagen og ca 11 timer om natten - altså 13 timer i alt. Om 1½-2 timer om dagen er nok afhænger således af hvor meget han sover om natten. Det er klart at i øjeblikket, hvor han sover så uroligt og har mange opvågninger, så vil han også være mere træt om dagen og derfor også være mere pylret om eftermiddagen, samtidig fortæller du dog også at hvis bare der sker nok så er han glad og frisk. Men det er naturligt nok, vi andre har også lettere ved at holde os igang, hvis der sker noget end hvis vi bare sidder stille...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det hjælper ofte med et sent eftermiddagsmåltid. Man skal huske at børn fortsat har brug for små hyppige måltider for at deres blodsukker er stabilt og også når man er 1½ år er det vigtigt. Det vil derfor være en rigtig god idé at give ham noget at spise sen eftermiddag, det kan være en bolle med lidt smør og lidt ost i stænger, den kan være frugt, det kan også være en tallerken med lidt forskelligt grønt som ærter, majs, gulerod, avokado og lignende.
Jeg håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Det lyder ikke som om at I gør noget forkert, men som om I umiddelbart er nogle søde og omsorgsfulde forældre. Det er som sagt en fase I skal igennem og jeg håber at I hermed er hjulpet lidt på vej. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Parforhold
Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.
Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...
Muslingeskaller - brystvorte
Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.
Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.