Brev:
Frugt og gnavegrønt
Hej Helen.
Jeg er lidt i tvivl vedr. kosten til min dejlige søn på knap 6 mdr. Han er 70 cm og vejer 7,65 kg.
Flere steder i dine svar ser jeg at du nævner, at man kan give f.eks. tvebakker og brødskorper til børnene at gnave i, fra de er 6 mdr.. Og begynde at give bl.a. ølle- og havregrød. Men i bogen fra SST "Mad til spædbørn og småbørn" + den folder jeg har fået fra sundhedsplejersken, synes jeg det er formuleret som om, at man ALLER-tidligst må begynde med glutenholdige madvarer (altså f.eks. tvebakker) fra børnene er et stykke over 6 mdr, pga risikoen for at udvikle cøliaki.. Og havre- og øllebrød også tidligst fra de er over 6 mdr..? Derfor er jeg lidt i tvivl om, om jeg må begynde med disse ting nu hvor han nærmer sig de 6 mdr, eller bør vente lidt endnu?
Jeg begyndte med at introducere min søn for skemad for ca. 1 mdr. siden. Det går nogenlunde, men det meste ryger ud igen, især fordi han synes det er enormt skægt at køre bil.. Brrr..., når maden nærmer sig munden. Andre gange kniber han munden sammen eller vender hovedet væk. Han sidder i højstolen imens, og jeg har fra starten prøvet at lægge vægt på, at det skulle være hyggeligt og i en god stemning. Har du nogle forslag til, hvordan han måske kan ...
... synes det er lidt mere spændende?
Jeg ammer ham fortsat uden problemer og håber jeg kan blive ved til han er ca. 1 år. Jeg er opmærksom på Jern dråber fra 6 mdr.
Vores dag ser nogenlunde sådan ud:
Kl. ca. 6: Ammes og sover lidt videre.
Ca. 7.30: Står op, vaskes, leger osv.
Ca. 9.30: Ammes og puttes herefter i barnevognen. Sover 1 - 1½ time.
Ca. 11.30: Får ris- eller majsgrød (m. lidt mme i) (spiser godt ½ dl.) med æble- eller pæremos. Vand af kop. Ammes evt. bagefter, ellers inden luren.
Ca. 13.30: Lur i barnevognen, sover 1 - 1½ time, sommetider mindre.
Får sommetider en powernap sidst på eftermiddagen, ½ time- 45 min.
Ca. 17.30: Grøntsagsmos (m. mme i) lavet af kartofler, broccoli, gulerødder ell. blomkål (spiser ca. ½ dl). Vand af kop. Evt. frugtmos til dessert. Ammes bagefter.
Ca. 19.30-20: Ammes og puttes.
Ammes ml. 23 og 24.
Ammes ml. 03.30 og 4.
Skal jeg snart forsøge m. 3 skemåltider om dagen, eller? Og synes du jeg ammer ham for meget? Han får ikke mme i flaske, kun rørt i grød og mos når jeg tilbereder det (NAN 2). - Kunne jeg evt. også tilbyde ham lidt af det i kop? Og hvad med noget frugt eller grønt at sidde med selv og gnave lidt i, kan jeg begynde med det snart?
På forhånd mange tak, Sine.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Leg
For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.
Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.
I takt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder