Annonce

Annonce

Svar: Amning og tænder - 10 mdr.


22. oktober 2007

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Tine

Av! Det gør ondt når de bider. Hvis du oplever at det er så smertefuldt nu og du ikke kan få din datter til at lade være, så må du naturligvis stoppe amning. Du kan dog prøve at finde ud af om det er først eller sidst i amningen at hun bider?

Hvis det er først i amningen, så hjælper det nogle gange at stimulere brystet lidt med hænderne først, så du får mælken til at flyde lidt hurtigere. Hvis det er sidst i amningen, så kan du tage hende fra inden hun når til bidestadiet og på den måde få det stoppet. Du kan også overveje om det er mere hyppigt på det ene tidspunkt end på det andet og så droppe amningen på det tidspunkt, hvor du oplever at hun hyppigst bider.

Hvis du vælger at stoppe helt, så skal din datter naturligvis have anden mælk og du må forsøge at give hende, hvad du nu kan. Normalt vil man ikke anbefale kalktabletter til et barn i den alder, men du kan prøve at tale med lægen om det.

Ellers tænker jeg at du godt nogenlunde vil kunne dække hende ind via kosten, mælken kan kommes både i og på grøden, gives som kold mælk af et glas, indgår i sovs og i madlavning generelt, kan gives som en milkshake en gang imellem (hvor du blender en banan og noget sødmælk) og også ost indeholder lidt kalk og er udmærket at give lidt af en gang imellem. Det kan bruges både som pålæg, smøreost, skæreost eller anden ost i stykker til at gnave, fetaost i tern, kan også indgå i madlavning osv.

Det er en rigtig god idé at Carolines mad nu tager udgangspunkt i jeres mad og du skal ikke lave separat grøntsagsmos til hende, slet ikke, når hun viser meget større interesse for jeres mad. Du skal udnytte den interesse og så forsøge at lave så børnevenlige retter som muligt.

Hun må meget gerne få pasta og kødsovs, boller i karry, frikadeller og flødekartofler, kartoffelmos og millionbøf osv. og som du kan se er det generelt en god idé at lave lidt sovs. Så kan du mose lidt af kartoflerne eller andre grøntsager, give hende ris osv. men sovs og på den måde fylder det så ekstra op og giver mæthed. Derudover kan du tilbyde hende en portion frugtgrød med mælk på som dessert - så er du sikker på at hun er godt mæt og samtidig får hun også mælk ...


Annonce

... den vej.

En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen: Havregrød, øllebrød, flerkornsgrød eller lignende lavet med mælk. Sødmælk af kop.

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, banan eller anden frisk frugt, vand at drikke.

Frokost: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg - leverpostej, sildepostej, grøntsagsmos kan bruges på brød, avokado. Tilbehør af ærter, majs, gulerod, peberfrugt. Vand af kop.
Der er intet i vejen for at tilbyde hende lidt af aftensmaden, hvis I har lidt rester tilbage. Det kan være lidt kylling, frikadelle, pasta der kan varmes lidt igen og lignende. Vand af kop


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag: En lille skål tykmælk med lidt frugtmos eller frisk frugt, rugbrødsdrys eller lignende. ½ bolle med smør og måske lidt ost eller en lille smule marmelade. Vand af kop

Før aftensmad: Et lille fad med lidt agurker, ærter, majs, peberfrugt, gulerod og lignende. Om eftermiddagen er børn ofte sultne og pylrede og det er vigtigt lige her i 'ulvetimen' at give hende noget sundt. Her kan I også en gang imellem lave en bananmilkshake - at blende en banan med noget sødmælk svarer til at spise banan og drikke mælken af kop, men mange børn synes dette smager meget bedre:o)

Aften: Serveres samme mad som I spiser, ris, pasta, kød, fisk, forskellige grøntsager. Hun kan spise det hele uden problemer. Hun kan få en portion frugtgrød med mælk til dessert og drikke vand af kop. Sovs moses sammen med kartofler og ris og lignende gives også med lidt sovs, hjælp hende med det, så hun bliver fyldt godt op på denne måde og ved siden af sidder med den anden mad, som hun så selv spiser

Til natten: En lille kop lun mælk og måske ½ banan inden hun skal sove.

Hun er lige på grænsen aldersmæssigt til at få fornøjelsen af en godnathistorie, men I kan jo godt forsøge. Ellers er det et spørgsmål om at skabe nye gode soverutiner, som så vil erstatte amningen fremover. Hun skal naturligvis fortsat føle sig tryg og rolig ved at skulle sove. Og så er mælk og banan faktisk et meget godt middel og en måde at komme i sove-stemning. Der er efter sigende nogle stoffer i banan som virker søvndyssende:o)

Jeg tror jeg kom igennem det hele, fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce