Svar: Skriger og meget urolig om natten
Kære Hanne
Du har fuldstændig ret i at det er en periode I skal igennem og netop omkring 1½ års alderen sker der rigtig meget med børns søvn.
Jeres dreng er langt mere mobil nu end tidligere og bevæger sig mere og mere rundt i verden på egen hånd. Han er i stand til at løbe, han er i stand til at klatre op osv. og det betyder at han også begynder at finde ud af at noget kan være farligt. At man f.eks. kan falde og slå sig, at man ikke selv kan komme ned, når man har klatret op osv.
Samtidig er han også mere og mere bevidst og skelner tydeligt imellem at være hjemme og tæt på mor og far, i forhold til at være ude, at fremmede henvender sig til ham osv. Det er således helt normalt at han måde mentalt og fysisk oplever rigtig meget og det giver sit udslag i en meget urolig søvn.
Mange børn vil faktisk omkring 1½ års alderen have lidt mareridtagtige drømme. Det er endnu ikke mareridt, som man ser det hos børn i 4 års alderen, men stadigvæk er det opvågninger med gråd, nogle gange i søvne, andre gange er barnet lysvågen og ulykkelig.
Hvordan man skal reagere afhænger lidt af situationen. Nogle gange ...
... kan det være problematisk at gøre for meget - det er som om at mors stemme eller berøring bliver en del af drømmen. Andre gange hjælper det at lægge barnet ned, putte dynen omkring og på den måde få lidt ro på. Atter andre gange er man nødt til at sidde med barnet, snakke lidt, forklare at det var en drøm, at man er der, passer på barnet osv. så barnet atter falder til ro og kan sove videre. Og atter andre gange er det f.eks. en god idé at give lidt vand - det er som om at vandet hjælper barnet tilbage i virkeligheden og på den måde giver lidt ro og barnet kan så sove videre.
Der er således ikke nogen fast opskrift på hvad du skal gøre, det afhænger helt af situationen og du må prøve dig frem. Hvis han virker halvsovende, og afviser din berøring, så må du lade ham ligge og se om ikke han selv komme videre i søvnen. Hvis han derimod virker ulykkelig og har brug for trøst, så skal du naturligvis trøste ham og være der for ham.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så det er som du selv skriver en periode og det bedste I kan gøre er at tage det helt roligt og hjælpe ham videre i søvnen på den ene eller den anden måde.
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Brystspænding
Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.
Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.
Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...