Annonce

Annonce

Svar: Separationsangst eller?


4. oktober 2007

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jane

Det kunne godt lyde som om din dreng er i begyndende separationsfase, men også som om I skal finde det helt rigtige tidspunkt at putte ham på. Han lyder som en dreng der meget hellere vil følge med i verden end sove, når tid er og derfor er det vigtigt at I for det første prøver at stimulere og aktivere ham så meget som muligt i de vågne timer og samtidig ikke forventer at han sover alt for meget.

Det vil være passende at sove to gange dagligt, en formiddagslur og en lur over middag. Det vil være rigtig godt at du giver ham al den fysiske kontakt du kan i løbet af dagen netop fordi han har den alder han har og samtidig skal han også stimuleres mentalt.

Jeg vil foreslå dig at du starter med at sætte ham op i barnevognen, når I kører og han skal sove, så han kan sidde og følge med i verden, kigge ud og få sit behov for oplevelser stimuleret. Når han så begynder at vise træthedstegn, så lægger du ham ned, putter ham og lader ham så sove i vognen.

Det vil være godt med 4 måltider mad i løbet af dagen og det er helt normalt at han ikke kan finde ud af at tygge noget med klumper. Ofte anbefaler jeg faktisk at man giver tingene mere adskilt. Det er fint at I forsøger med lidt fint hakket kød eller fisk i grøntsagsmosen, men prøv derudover også at give ham noget som han selv kan sidde med i hånden. Brødskorper, kogte broccolibuketter, blomkålsbuketter og lignende som han sidder med og øver sig med, opbløder i spyt osv. og ved siden af får han så sin mos, der er godt most.

Det samme når han begynder med rugbrødshapsere, giv ham hapserne ved siden af grøntsagsmosen, så mosen er det han kan kapere og som fylder og mætter, hapserne kommer ud over og i starten er det kun øvelse i at tygge noget.

En plan for et barn på 7-8 måneder kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Amning

Morgen 8: ...


Annonce

... Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: Stykker af brød, agurk, frisk frugt, evt. lidt frugtmos, vand af kop

Puttes til formiddagslur i barnevogn, evt amning inden putning og starter med at sidde op i vognen.

Frokost 12: Grøntsagsmos med lidt kogt kød eller fisk. I kan også give mosen adskilt og så ved siden af forsøge med små stykker af det inderste af en frikadelle (kød eller fisk) og stille og roligt omkring de 8 måneder begynde med små rugbrødshapsere, godt kogte pastaskruer osv. Altså noget han får i stykker ved siden af sin mos og ikke blandet sammen. Vand af kop

Puttes til middagslur ca kl. 13.30, evt. amning inden lur og starter med at sidde op i sin vogn.

Eftermiddag 15-16: Grød, flerkornsgrød eller lignende, evt. lidt frugtmos, frisk frugt at sidde med i stykker. Vand af kop


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og mere og mere af jeres mad. Prøv også her at give ham noget af det I spiser i hånden, så han selv sidder med noget imens I så giver ham moset mad ved siden af. Han må gerne få sovs og mad som smager af noget og det er helt okay at I blender det, så han bliver mæt og får smagsvariation på den måde og så øver sig ved at sidde med noget selv. Vand af kop

Puttes til natten med amning ca kl. 19.30-20

Sen aften 23-24: Amning

Nat 24-06: Så vidt muligt ikke bryst.

Separationsfasen er en svær tid, men det er som du skriver vigtigt at være der for ham og give ham den tryghed han søger. Samtidig er det dog en alder, hvor han netop ofte vil søge brystet mere og det må han også gerne, det er bare vigtigt at det så er om dagen, efter at han har spist godt og at I ikke kommer ind i en periode, hvor han begynder at indtage mere og mere mælk om natten og derfor spiser mindre om dagen...

Jeg håber mine tanker hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke og rigtig god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce