Annonce

Annonce

Svar: Amning, putning og treholds-arbejde


3. oktober 2007

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Hej med dig

Jeg kan godt fornemme din frustration, når jeg læser dit brev og jeg har naturligvis også nogle forslag at give jer:o)

For det første skal I holde op med at give jeres datter modermælkserstatning af kop hver 20 minut hele dagen igennem. Det at lære at sjatdrikke mælk på den måde er for det første meget uhensigtsmæssigt i forhold til at spise og have lyst til rigtig mad og for det andet skaber i et behov, som netop viser sig om natten - nu er hun jo begynde at ville have mælk hele tiden. Så slut med det!

Derudover tænker jeg at jeres datter i en alder af 8 måneder fint vil få sit mælkebehov dækket ved 3 amninger i døgnet. Det betyder i princippet ikke noget om det er aften, dag, morgen, eftermiddag eller hvornår det er - men hvis du ammer hende 3 gange dagligt, så får hun mælk fra dig. Derudover kan I give hende mme i grød og mos, hun kan når hun er omkring 9 måneder begynde at få mere komælk og vil således kunne begynde at få en lille portion tykmælk og lignende - hun vil altså fint kunne blive dækket ind.

Når du ikke er til stede, så er muligheden for amning udelukket og her må far så vurdere hvorvidt han helt skal lade være med at give noget, eller om han skal forsøge med en flaske. Sandsynligheden for at hun vil tage den, når du ikke er hjemme er større end for at hun tager den, når hun fornemmer at du er der. Drejer det sig om at du er på aftenarbejde, så vil far her kunne lægge hende i slyngevuggen, evt. give hende flaske der. Han vil også kunne lægge sig med hende på jeres seng, sidde med hende i sofaen osv. - hvad der nu virker.

I skal lade være med at fokusere så meget på hvad der vil være rigtigt at gøre og have en masse tanker om at "hun skal jo lære på et tidspunkt" osv. Lige nu handler det ikke om det, men om at du skal begynde arbejde og far skal kunne få hverdagen til at fungere hjemme imens og det kan sagtens lade sig gøre uden at nogen af jer går i panik:o)

Jeg sender jer her en plan for dagen, som vil være alderssvarende for et barn på omkring 8 måneder. Jeg giver plads til 3 amninger, som du så må passe ind efter om du har vagt eller ej. Planen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06-6.30: Amning, hvis du er hjemme og ellers kan far forsøge med en flaske her. Det vil hun måske godt acceptere, hvis hun får den liggende i sengen, ligesom når du ammer hende.

Morgen 08.30 havregrød med forskellig frugt, vand af kop. Sidde med lidt frisk frugt eller lignende i hånden.

Puttes til formiddagslur omkring kl. 10

Frokost 12: Rugbrødshapsere med smørbart pålæg og ved siden af grøntsagsmos til at fylde op. Gerne små stykker frikadelle af kød eller fisk, evt. lidt godt kogte pastaskruer eller lignende fra aftenen i forvejen. Vand af kop

Puttes til middagslur omkring kl. 14

Eftermiddag 16.00: Kan ammes hvis du er ...


Annonce

... hjemme ellers er det ved at være tiden med lidt tykmælk, yoghurt neutral med lidt frugtmos, rugbrødsdrys eller lignende. Kan også begynde at få lidt brød at sidde og tygge lidt i samt lidt frisk frugt. En gang grød en gang imellem vil også være helt okay om eftermiddagen. Og så kan hun naturligvis få en flaske, hvis hun overhovedet har interesse i det, men hun behøver den ikke nødvendig vis.

Aften 18.00: Mere og mere af jeres mad, grøntsagsmos af alle slags grøntsager og med kød eller fisk i. Stykker af kogte grøntsager at sidde med i hånden. Det kan f.eks. være små blomkålsbuketter, broccolibuketter, kartoffelbåde og lignende. Meget gerne ris, pasta og sovs som hældes over grøntsagerne, så maden smager af noget. Udgangspunktet altså det I spiser, men naturligvis i en konsistens som hun kan kapere. Evt. lidt frugtmos med mælk på som dessert og vand af kop.

Puttes til natten 19.30-20 med amning eller flaske

Sen aften 24: Amning eller flaske

En plan som denne er fint til at dække din datters behov.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nu ved jeg jo ikke hvor lang transporttid du har til og fra arbejde, men hvis vi forestiller os at du er på dagvagt og du møder kl. 7-15. Så vil det betyde at du vil kunne amme din datter tidlig morgen kl. ca 5.30-6 inden du tager af sted og igen om eftermiddagen når I mødes eller alternativt slet ikke amme eftermiddag men i stedet amme aften og sen aften.

Hvis du er på aftenvagt og skal møde 14-23, så vil du kunne amme tidlig morgen, evt. inden formiddagsluren, hvis hun virker til at have behov og så kan du amme inden midnat, når du kommer hjem, så hun på den måde fyldes op og sover igennem om natten. Far vil kunne give en flaske at sove på om aftenen.

Hvis du har nattevagt 23-07, så vil du kunne amme hende inden hun skal sove til natten og evt. igen når du kommer hjem om morgenen, hvis I har behov for det og så flytte morgenmaden lidt eller give hende morgenmad som hun plejer og du så tilbyder brystet efterfølgende inden du skal i seng og sove.

Så vil du kunne amme hende igen endten eftermiddag og/eller aften.

Det er naturligvis problematisk de dage hvor du går fra dagvagt og møder i nattevagt og de dage hvor du skal have dobbeltvagter eller andet, hvor vagterne ligger helt tosset. Derfor er det også udmærket at I forsøger med flasken og lader far give en flaske, når du ikke er der. Men som udgangspunkt så er 3 amninger altså nok til at dække hendes behov og derudover vil hun kunne få mælk via maden. Når det er helt umuligt for dig at nå op på 3 amninger, så må far forsøge med en flaske og så vil den gøre det ud for en amning og hun vil fint være dækket ind. Hun skal ikke fyldes med mme dagen igennem, men skal i stedet til at have meget mere rigtig mad.

Jeg håber at ovenstående giver lidt ro, rigtig meget held og lykke og rigtig god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce