Annonce

Annonce

Svar: Putteproblemer - 6 mdr.


1. oktober 2007

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Helle og lille Niklas

Du har allerede gjort dig mange overvejelser, som lyder helt relevante og som sagtens kan være årsag til at Niklas har svært ved at falde i søvn i øjeblikket.

For det første er der skemaden. Han tilbydes nu 3 måltider skemad dagligt, alle måltider grød og jeg kan ikke se hvor meget han spiser af gangen? Som udgangspunkt plejer jeg at anbefale at børn får max 2 grødmåltider og de øvrige måltider bør være grøntsagsmos netop for at holde gang i maven og for at sikre barnet variation af diverse proteiner, mineraler osv.

Du skriver at han ikke kan lide grøntsagsmos og jeg tænker her, - hvad har du forsøgt med? Rigtig mange børn bryder sig ikke om kartoffel og derfor kan det nogle gange være en god idé at lave grøntsagsmos uden kartoffel. Mange børn kan rigtig godt lide mad som smager af noget og mange kan rigtig godt lide rodfrugtmos - du kan lave det selv, eller du kan prøve at købe et glas og se om han kan lide det...

Han må gerne sidde i høj stol og han må gerne begynde at få brødskorper, agurkestykker og lignende i hånden at gnave i. Han må gerne få en lille smule sødmælk forstået på den måde at han kan få det samme som jer, hvis sødmælk indgår som en naturlig del af madlavningen. Han må således gerne få lidt sovs på sine grøntsager, hvis I laver endten brun sovs, bearnaise eller måske en tomatsovs og på den måde få mad med god smag. Det synes jeg I skal forsøge.

Amningerne 5-6 gange i døgnet er fint i forhold til hans alder. Derudover kan han få vand af kop, så hans væskebehov dækkes, hvilket også spiller ind på at maven fungerer.

Når jeg ser på planen for dagen, så slår det mig at jeres dreng sover 3 gange dagligt og at det måske er her problemet ligger. De fleste børn vil omkring 6 måneders alderen begynde at kunne nøjes med 2 lure i løbet af dagen og jeg tænker at måden han sover på om dagen også kan spille ind på det at skulle falde i søvn om aftenen. Det lyder nemlig som om I ikke helt rammer det tidspunkt hvor Niklas er putteklar og en ændring af dagsplanen eller det at have en mere fast plan, kunne måske betyde noget her.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Amning

Formiddag 9: Grød, evt. med lidt frugtmos, vand af kop

Ammes og puttes til formiddagslur 9.30-10

Frokost 12: Grød eller grøntsagsmos, vand af kop

Ammes og puttes til middagslur ca 14

Eftermiddag 15.30-16: Ammes

Aften 18: Grød eller grøntsagsmos mere af jeres mad, mad der smager af noget, sidde i den høje stol med en brødskorpe ...


Annonce

... i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl. 19.30

Sen aften 22-23: Ammes

Hvis han er helt utrøstelig, når I forsøger at putte ham, så er I nødt til at tage ham med ud igen. Søren Berg der er læge og søvnforsker taler om at der er et søvntog som kører og man skal ligesom nå at springe på toget, når det kommer forbi. Misser man toget, så må man vente indtil næste tog kommer og hos børn vil der måske gå 40 minutter så er vi klar igen, misser man også dette tog, så går det måske 20 minutter og så må vi prøve der. Der er altså igen idé i at blive ved at forlange barnet skal sove lige der, hvis søvntoget er kørt forbi:o) Det giver kun gråd og gør alle kede af det.

Tandfrembrud er også en mulighed, nogle børn er irriterede i gummerne længe, men det er som regel især lige de to dage, hvor man kan ane tanden og den bryder igennem at børn har ondt på en måde, hvor de græder helt ulykkeligt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Alt efter hvordan hans indtag af mad er, så variere det også hvor tit han har afføring. Det er normalt at nogle børn kun har afføring hver 2-3 dag, når de begynder med skemad, men meget mere synes jeg heller ikke der skal gå og slet ikke hvis barnet græder og virker til at have ondt i maven. I givet fald kan det være nødvendigt at behandle med lidt laktulose eller forsøge at variere kosten lidt mere så der på den måde kommer lidt mere gang i maven. Det er også vigtigt at skemaden ikke fylder så meget, at det tager pladsen op for den egentlige mad.

Da du ammer bør du give din dreng jerntilskud, du kan ikke sikre ham ved at komme lidt mme i grød eller ved at købe de industrielle produkter. Du kan således ikke på den måde udregne hans behov, da børn optager jernet forskelligt alt efter hvordan det gives. Når man ammer skal man således give jerntilskud ved siden af og børn der får flaske vil f.eks. være dækket ind med jern, hvis de får mindst 400ml mme dagligt også selvom dette slet ikke er nok, hvis man sætter sig og udregner på pakken...

Du kan vælge at give jerndråber, her findes flere forskellige eller du kan prøve med babyfer, som er et smagsneutralt jernpulver der drysses ud over lidt frugtmos og gives med ske. Frugtmosen hjælper på jernoptagelsen, derfor sammen med frugt.

Jeg er heller ikke tilhænger af at lade ham græde, men tænker som sagt at I skal forsøge at få en lidt mere fast rutine for dagen og forsøge med to lure dagligt i stedet for 3 og se om ikke dette vil kunne gøre en ændring om aftenen.

Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce