Annonce

Annonce

Svar: Lille pige, hvordan får jeg hende til at spise mere?


30. september 2007

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Birgitte

Jeg kan godt forstå du synes det er frustrerende og tak for det fine billede med at de andre børn i mødregruppen spiser som en vandmelon og din pige spiser som en ært... Det er godt at gå i mødregruppe, men nogle gange er det også svært, fordi børnene jo sammenlignes - og børn er forskellige:o)

Det er rigtigt at din datter ikke hører til de største, men hendes vægt og længde lyder dog til at passe sammen og hun lyder også som en pige der udvikler sig i rigtig fin og sund retning og det må du prøve at holde fast i.

Det er også rigtig vigtigt at fokusere på at hun har lyst til at putte i munden og sidde med noget selv. Det er meget vigtigt at lysten til mad er til stede og du skal virkelig udnytte at den er der nu og tilbyde hende så meget forskelligt du overhovedet kan komme i tanke om. Nu hvor hun er 8 måneder, må hun rigtig gerne få meget mere af jeres mad, meget mere krydret mad, sovs osv.

Nogle børn kan ikke rigtig finde ud af om de skal tygge eller synke maden, hvis maden er for klumpet og her er det ofte en rigtig god idé at servere tingene adskilt. Altså at det man giver på skeen er blendet og findelt, - her skal hun bare åbne munden og synke, det er let tilgængeligt og det fylder i maven og giver mæthed. Det er fint med grød og det er rigtig fint også at gøre det med grøntsagsmos og andre retter som du sagtens kan blende. En gang imellem kan man også købe mad på glas og give dette som tilbehør til familiens mad.

Ved siden af skal hun så have mad i stykker, mad som hun selv kan sidde med, det kan være små rugbrødshapsere, det kan være brød som skorper, det kan være en kartoffelbåd, det kan være nogle godt kogte pastaskruer og lignende. Der må gerne være sovs og maden må meget gerne smage af noget.

Det er godt at du kommer fedt i al hjemmelavet mad, men ud over at tænke i smør og olie, så er fisk også rigtig godt til at give sunde og gode fedtsyrer. Fisk kan være laks, rødspætte, torsk, makrel, sildepostej, tun fra dåse osv. Det kan gives både som kogt fisk, most i grøntsagsmosen eller det kan være stykker af fisk, som hun kan prøve at sidde med i munden og tygge lidt i.

Derudover er det rigtig godt at tænke i proteiner, som især fåes via kød og indmad, men også i f.eks. æg. Du kan således godt lave en æggepandekage til din datter en gang imellem eller give hende ½ hårdkogt æg af og til. Hun skal ikke have æg hver dag, men ...


Annonce

... det er udmærket et par gange om ugen at medtænke dette.

Du skal ikke tænke så meget på mængderne, men mere på at lidt også har ret, lidt er bedre end ingen ting og så skal du tænke på at hun skal spise lidt men tit. I takt med at hun tilbydes mere og mere af jeres mad, så bliver det heller ikke så frustrerende at hun ikke vil have så meget, - det mest frustrerende er jo nok at du laver specielle retter, som så kan smides ud igen, fordi stort set intet er spist...

Du skal tillade dig selv at give hende både jeres mad og de industrielle produkter, så du giver hende noget der er let for hende at indtage og som samtidig er praktisk for dig. Det er trods alt lettere at tage et glas med grøntsagsmos en gang imellem til frokost, end det er at koge en masse mos selv... og det er okay. Der er jo ikke tale om at hun ikke får jeres mad, det skal hun også have - hun må gerne få begge dele og du skal gøre det, som virker mindst frustrerende i hverdagen.

Det er vigtigt at hendes mave fungerer, og jeg kan høre at du både har sundhedsplejerske og læge ind over. Det er dog meget store mængder laktulose hun er oppe på og da hun har meget tynd mave hver dag, har du så prøve at skrue bare lidt ned og se om det ville blive bedre af det?


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Alternativet er jo at give hende movicol hver dag i stedet for, hvad siger lægen til dette?

Laktulose burde normalt ikke forhindre maden i at blive optaget og umiddelbart vil jeg da tror at hun får næring af den mad hun får, - hun har jo ikke diarré dagen igennem men har en tynd afføring i døgnet... Det er dog klart at hvis maden passerer mere eller mindre ufordøjet igennem systemet, så er det begrænset hvor meget der bliver optaget af tarmene og voldsom tynd mave skal hun ikke have. Det giver hende jo sandsynligvis også tynd mave, det svier og så begynder hun måske at holde sig, får så hård mave af den grund og så er I inde i en rigtig dum cirkel... Så mit råd er umiddelbart at forsøge at trappe lidt ned i laktulose og ellers tale med lægen om at overgå til movicol i stedet.

Det er rigtig godt at du både giver hende noget at sidde med og at du også følger efter med noget på en ske, så hun på den måde fyldes ekstra op - det må du gerne gøre og du skal gøre det med ro i sjælen. Hold så fast i at hun er glad og udvikler sig godt og at du skal bibeholde hendes lyst til at putte i munden og smage.

Det skal nok gå alt sammen, knus herfra:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce