Svar: Natteuro - 8 mdr.
Kære trætte mor
Jeg kan godt forstå du synes det er hårdt pludselig at opleve alle de forandringer der sker med din datter og hun bliver så ulykkelig når hun skal sove.
Der er dog igen tvivl om at det er en fase hun og I skal igennem og den varer som regel mellem 7-10 måneder - ikke at I vil have søvnproblemer i hele denne periode, men alderen passer meget fint med jeres datter og det at hun allerede er begyndt at kravle og bevæge sig rundt i verden er netop ofte årsag til ændrede søvnvaner.
Når jeres lille pige er panisk om aftenen og grædende løfter sine arme op mod jer, så er det fordi hun vil forhindre jer i at gå fra hende. Det handler ikke om at hun vil kontrollere eller bestemme, hvordan tingene skal være, men det handler om at hun lige nu har en alder, hvor hun har behov for at vide at I er der, behov for at se jer, for ikke at føle sig forladt.
Hun er rent fysiologisk ikke i stand til at berolige sig selv og hendes krop kører i højeste alarmberedskab om aftenen, når hun skal puttes. Du skriver at din datter ikke længere bare virker sur og knurrer lidt, men at der nu er tale om direkte panisk gråd og det betyder at din datter faktisk har en del stresshormoner kørende rundt i kroppen. Hun er ikke i stand til at bringe disse hormoner ned til en normalt niveau uden din hjælp og måden du hjælper hende på er ved at give hende fysisk kontakt og nærvær.
Nogle gange er man nødt til at tage hende ud af sengen og sidde med hende, og andre gange kan du nøjes med at sidde ved siden af sengen. Du skal holde hende i hånden, kærtegne hende, betrygge hende i at du er der og passer på hende samtidig med at du fortæller hende at hun skal sove og at hun roligt kan lægge sig til at sove. Når barnet beroliges med berøring, ...
... så skyller der bla. opioider igennem hendes hjerne, som gør at hun slapper af og sover trygt. Og netop det at sige "syyy" eller "sååå" som en monoton og beroligende puttelyd, bliver genkendelig og vil hjælpe hende til at slappe af. Det er således rigtigt det I gør, gråden skyldes således ikke at I gør noget forkert, men at hun lige nu har ekstra meget behov for bekræftelse, behov for at vide at I ikke forlader hende, men passer på hende.
Det er således en periode og I skal nok finde tilbage til den gode nattesøvn, så længe I beroliger hende og betrygger hende i at hun roligt kan lægge sig til at sove. I takt med at hun atter fornemmer at I er der for hende hele tiden, så falder hun trygt til ro igen.
Ofte giver det ikke problemer i dagplejen eller i vuggestuen, her er hele "setuppet" et andet, rutiner, roller osv. er forskellige og hun har ikke samme behov for at blive betrygget af sin dagplejer, som hun har behov for jer. Derfor vil der måske ikke være problemer i dagplejen. Der er dog ingen garantier, men det nytter ikke noget at tage bekymringerne på forskud.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Søvnbehovet for et barn på 8-9 måneder varierer faktisk meget. Generelt kan man sige at hun bør sove to gange dagligt og ialt kan hendes lure vare fra mellem 2-4 timer i alt, om natten vil hun så sove 11-12 timer, sammelagt dog normalt omkring 14 timer i døgnet.
Tingene hænger naturligvis sammen, så gode søvnvaner om dagen er også vigtige for gode søvnvaner om natten. Men modsat kan man også sige at netop hendes alder, øget drømmeaktivitet, lysten til at følge med i verden, udforske, opleve jo er med til at give urolig søvn både dag og nat og det hører altså alderen til.
Jeg håber at mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Brystbetændelse
I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.
Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.
Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...
Lattergas ved fødsel
Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.
Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.
Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...