Annonce

Annonce

Svar: Sygdom, menstruation og amning


22. september 2007

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære snottede familie

Det er meget normalt at børn fravælger brystet lidt i den periode, hvor mor får menstruation, fordi hormonændringerne får mælken til at smage anderledes.

Samtidig med at du har fået menstruation, har du så også været syg, hvilket naturligt er med til at nedsætte mælkemængden. Derudover har din datter også været syg,- snottet, ondt i halsen osv. og har måske derfor ikke diet så effektivt, som hun tidligere har gjort og det hele har så samlet gjort at din mælkemængde på nuværende tidspunkt er nedsat.

Det er derfor du oplever at hendes tissebleer er mindre våde, at der går længere tid inden nedløbsrefleksen starter, at hun bliver lidt utålmodig ved brystet osv. Så der er altså en sammenhæng og en naturlig forklaring. Det er dog ikke ens betydende med at du ikke kan bibeholde amning og få øget din mælkeproduktion igen.

Det er vigtigt at du tilbyder din datter brystet så meget som muligt de næste dage og det er helt fint at du ammer hende ekstra om natten, da du netop om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon. Du behøver ikke give hende mme, det er bedre at du tilbyder hende brystet og hun så kun spiser få minutter der.

Derudover er det vigtigt at du begynder at spise noget og drikke væske selv. Man kan lidt populært sige at der skal være noget at lave mælk af og du har på grund af sygdom ikke spist eller drukket noget, så det skal du igang med.

Det er en rigtig god idé at du lægger dig med hende og ammer, så du også selv får lidt hvile. Begge jeres kroppe er i lidt en stresstilstand på grund af sygdom og det er vigtigt at I slapper af og også har meget fysisk tæt kontakt. Læg dig derfor i sengen med hende, når du ammer, så I begge lader roen ...


Annonce

... komme over jer og så hun også bedre kan koncentrere sig.

Tal helt roligt til hende, kærtegn hende blidt, når hun ligger og spiser hos dig, så det igen bliver rigtig dejligt at blive ammet. Du kan også prøve nogle gange at gå rundt med hende imens du ammer hende, hvis du kan holde til det og bære hende, hun er jo ved at være en stor pige:o)

Det kan være en god idé at I går i badekar sammen eller i brusebad, så I har kropskontakt der og din datter kan få lidt bryst hvis hun vil og selv søger det.

Det er vigtigt at du ikke presser hende til brystet, men at hun selv har lyst og får lov, når hun viser interesse - også selvom det er mere end hun plejer og mere end hun 'generelt' behøver i forhold til sin alder:o)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan evt. prøve med amme-te, måske det vil have en effekt, der er dog ikke dokumenteret virkning af dette.

Det er meget vigtigt at du ikke er kold, får træk, kolde fødder osv. og du skal således sørge for at holde dig godt varm. Lav evt. nogle lune omslag eller brug en varmpude at sidde med på brysterne inden du skal amme, så mælken flyder lettere. Stimuler også brysterne når du er i brusebad og lad det varme vand massere lidt på brysterne.

Hvis du har en brystpumpe, så kunne du overveje om du en gang imellem lige skulle sætte dig og malke lidt/stimulere lidt bare 5 minutter på hver side, netop fordi jo mere man viser brystet at der er behov, jo mere mælk.

Jeg håber at lidt af ovenstående råd vil hjælpe jer videre. Som regel tager det ikke mere en et par døgn, så er din krop klar igen og begyndt at øge mælkemængden. Det er altså en periode der er til at overskue, men det kræver en vis indsats fra dig side:o)

Rigtig meget held og lykke med det hele og fortsat god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce