Svar: Laktulose kontra movicol
Kære Karin
Man siger jo at "for mange kokke fordærver maden" og det er naturligvis lidt problematisk og forvirrende at din sundhedsplejerske siger et og jeg siger noget andet. Jeg vil dog holde fast i at 400ml mme dagligt som udgangspunkt ikke er tilstrækkeligt til en datter som din Anna og at skulle kunne nøjes med en flaske i 8 måneders alderen... det forstår jeg ikke og er ikke enig i. Der er jo ikke tale om at du har en pige, som ikke indtager væske, der er tale om at du har fået at vide at du skulle udskifte mælk med kamille og vand og det mener jeg ikke er korrekt.
De fleste børn vil i Annas alder, dvs. i 7 måneders alderen, have behov for ca 750ml mælk dagligt, hvilket normalt svarer til ca 4 flasker. Efter 8 måneders alderen nedtrappes til ca 3 flasker og først mellem 9-10 måneder nedtrappes yderligere til 2 flasker dagligt - her ialt ca 400ml som er den mængde sundhedsstyrelsen anbefaler at barnet får for at være dækket ind med jern frem mod 1 års alderen. Hvis du således skærer ned i flaskeindtaget, så Anna kun får en flaske af 200ml fra 8 måneder og frem, så kommer hun jo i jernunderskud... og ja så kan man give jerntilskud ved siden af, men dette er ikke nogen god idé, når Anna har så store problemer med hård mave som hun har og samtidig er 200ml ikke nok til at sikre mælkebehovet, som jo også handler om at få tilført f.eks. calcium.
Med hensyn til laktulose og movicol, så er det normalt lægen der skal vurdere, hvad Anna vil have bedst af at få. Det kræver en indviduel lægelig vurdering.
Der findes forskellige former for afføringsmiddel, det der hedder laktsantia. Både movicol og laktulose hører under gruppen 'osmotisk virkende laksantia", som kort fortalt virker ved at gøre afføring blød, ...
... så barnet lettere kommer af med. Andre laksantia virker f.eks. ved at påvirke tarmperistaltikken, altså tarmbevægelserne.
De mave-tarm læger, som jeg har talt med har ikke umiddelbart problemer med at give børnene hverken laktulose eller movicol. Det vigtigste er at holde gang i børnenes maver, da det har enormt stor indflydelse på deres velbefindende og dermed deres trivsel og udvikling. På mange børneafdelinger er man begyndt at bruge movicol og det er ifølge lægerne et rigtig godt præparat. Men det er dog forholdsvis nyt og derfor er erfaringen med det endnu ikke så stor.
Læser man Lægemiddelstyrelsens produktresume fra den 10. april 2007 angående movicol, så anbefales dette ikke til børn under 12 år, da erfaringen med behandlingen på børn er utilstrækkelig. Jeg ved dog at man på børneafdelinger rundt om i Danmark bruger Movicol til børn under 2 år, men aldrig under 6 mdr´s alderen. Dette skyldes Movicols indhold af elektrolytter, som man skal være sikker på kan udskilles via barnets nyrer.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Movicol er et pulver som normalt skal opløses i vand og det har hidtil været et af problemerne omkring det - at barnet skulle kunne indtage en forholdsvis stor mængde vand. Dette er dog ikke problemet hos jer. Jeg har dog også hørt nu at visse familier drysser pulveret på skemaden og har effekt af denne løsning... om det er en gangbar mulighed ved jeg dog ikke.
Movicol er lægeordineret og som det er hos jer, så kunne jeg godt forestille mig at I/Anna kunne tænkes at have effekt af Movicol. Jeg synes derfor det er relevant at du drøfter det med jeres læge.
Jeg håber ikke at jeg bidrager til større forvirring... og dog, nogle gange bliver man mere forvirret af at vide for meget:o) Rigtig god weekend til jer alle:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Trøske
Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.
Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder