Svar: Slut med sut - 3 år, 11 mdr.
Kære Julies mor
Jeg kan godt forstå du synes det er ved at være tiden at stoppe med sutten, nu hvor din datter når 4 års alderen. Det er også godt at du er opmærksom på at hun ikke får problemer med sine tænder.
Det kan godt selv være svært at vurdere, hvorvidt tænderne er påvirket eller ej og jeg tænker at det vil være helt relevant at du prøver at ringe til børnetandplejen og taler med dem om at få en vurdering af hvorvidt det er lige nu og her du skal stoppe med sutten eller om ikke der er tid til at gøre det stille og roligt. Det er jo altid lettest at stoppe med sutten, når barnet selv viser motivation for dette.
Da hun har tendens til at vælge fingrene, hvis hun ikke får sutten, så tænker jeg at sutten er bedre. En tommelfinger er hård og kan, hvis hun virkelig begynder at bruge denne, ødelægge hendes tænder mere. Derudover er den jo ikke til at slippe af med og man kan godt møde børn der bruger tommelfingeren at sutte på, når de går i skole.. men sjældent sut, som du også selv er inde på. Jeg tænker derfor at det er langt at foretrække at hun bruger sutten lidt længere, hvis hun så ikke bruger tommelfingeren i stedet.
Det vil naturligvis være godt, hvis I kunne lave en aftale om at hun kun får sutten, når hun skal sove. Og er I i byen en ...
... aften og hun så pjevser fordi hun er træt og gerne vil hjem, så er det jo okay at hun lægger sig på sofaen med en sut. Men som hovedregel, så kun sut når man skal sove.
Når hun selv begynder at vise interesse for at stoppe, så må I overveje hvad metode I tænker virker bedst. Da hun er rigtig godt med sprogligt og lyder til at være en kvik pige, som tænker meget over hvordan man gør tingene rigtigt osv. så vil det være oplagt at forsøge at lave en aftale med hende.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange virker det at give en længe ønsket gave til gengæld for sutten, andre gange at forære den til f.eks. julemanden, tandlægen eller at hænge den på et suttetræ. Hos nogle tandlæger står suttetræer, men der findes også suttetræer rundt omkring i parker, ved kirker osv. Prøv at forhøre dig forskellige steder, evt. i børnehaven om de ved, hvor der er suttetræ, hvor I bor.
At sende den med posten til Julemanden på Grønland, hvor hun selv er med til at skrive og poste brevet kunne også være en god løsning for jer. Så kan alle nissebørnene få glæde af sutterne, nu hvor hun ikke bruger dem mere... det kunne måske godt være en løsning som hun ville gå med til og måske I er heldige at få et returbrev fra Grønland.
Rigtig meget held og lykke med det, håber mine tanker hjælper jer lidt videre:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)
Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)
Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"