Annonce

Annonce

Svar: Hyppig natamning - 4 mdr.


30. august 2007

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære MA

Den bedste til at vurdere, hvorvidt din dreng er sulten er dig:o) Hvordan synes du han spiser, når han spiser hver anden time natten igennem? Dier han længe, rolige sutte-synke-bevægelser, synker han så du kan hører det eller er det mere kortvarigt sutten, hvor han ikke sutter effektivt?

Hvordan synes du han spiser om dagen? Spiser han længe og koncentreret eller oplever du at han er begyndt at blive mere opmærksom på verden og derfor ikke spiser så koncentreret som han tidligere gjorde? Virker han mæt og dvask efter amning eller er det amning som han får energi af?

Det har altsammen betydning for at du kan vurdere hvorvidt han er sulten eller ej.

Man kan sige at rent gennemsnitligt, så vil alle børn på hans alder have behov for mælk om natten. De fleste børn vil ikke kunne klare sig uden mælk om natten før de er 6 måneder gamle og her taler vi fortsat kun at kunne klare sig uden mælk i måske 6 timer.

Det er også normalt at små børn dier hyppigere om aftenen end om dagen. Dette fordi mælkemængden er lidt mindre her og fordi den hyppigere aftenamning fylder dem ekstra godt op til at kunne sove om natten. Det er derfor ikke unormalt at man som mor oplever at amme hele aftenen, men tilgengæld skulle man jo så gerne kunne få lov til at sove et par sammenhængende timer bagefter:o)

Nogle gange kan man undgå amningen som ofte ligger kl. 01 ved at amme f.eks. mellem 23-24. De fleste børn sover her, men vil være i stand til at spise i søvne og vil således kunne blive taget op og lagt til brystet og så sove videre derefter. Hvis man som mor så kan holde sig vågen så længe, så kan man altså godt være heldig at få nogle sammenhængende timer om natten. Det er nærmest tortur at blive vækket hver gang man lige har nået at falde i søvn, men ved at gøre ovenstående så kan man altså være heldig at få lov til at sove lidt mere.

Netop natamning er også meget vigtig for at opretholde og producere en god mælkemængde, da man har mere af det mælkestimulerende hormon om natten:o)

Nu ved ...


Annonce

... jeg jo ikke hvordan din søn virker, når han har spist fra den ene side. Den plan du beskriver lyder umiddelbart fin og helt alderssvarende og bestemt som om han får sit behov dækket. Men det kunne være en idé at du forsøgte at lægge ham til begge sider ved hver amning, så du fik begge sider stimuleret. Det vil også være en idé at du ammede i forskellige ammestillinger, da han derved stimulere og tømmer brystet forskelligt.

Med hensyn til udmalkning, så er dette bestemt også en mulighed og du kan i forhold til ovenstående også forsøge at malke ud fra den ene side imens du ammer fra den anden. Det at dobbeltudmalke eller dobbeltamme, hvis man kunne det, kan faktisk øge din mælkemængde med op til 60 pct.

Det går ret hurtigt med at danne mælk, efter en time har du dannet ca 45 % efter 2 timer 70-75% efter 3 timer ca 90 % og efter 4 timer 100pct. Der vil altså også være noget at malke ud imellem amninger.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Fordelen ved at give udmalket mælk på flaske kan være at han spiser mere end han ellers ville have gjort ved brystet. Det er lettere at tage imod mælken på flaske og han vil derved hurtigere få en større mængde og er det efter en amning, så vil han bliver fyldt rigtig meget op i maven og vil måske derfor kunne sove lidt længere. Så selvom det måske virker bagvendt at supplere med udmalket modermælk på flaske efter amning, så hjælper det faktisk nogle gange rigtig godt, fordi det giver noget andet end at lægge til. Det man skal være opmærksom på er dog så bare at du fortsat får stimuleret brystet.... men med udmalkning og så hyppig amning som du lægger for dagen, så burde det ikke være noget problem og det er da bestemt et forsøg værd:o)

Du skal naturligvis medtænke at du får nok at spise, får hvile, evt. ligger ned og ammer i løbet af dagen, at du ikke spiser noget som giver dig luft i maven, da det så også kan give ham luft i maven, at du ikke får træk, sørger for at holde bryst og dine fødder varme osv.

Jeg håber at mine tanker hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce