Annonce

Annonce

Svar: Vil ammes i søvn


29. august 2007

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære frustrerede

Tillykke med din lille pige. Når man kun er 9 uger gammel, så er det helt naturligt at have behov for amning, når hun skal sove eller hjælpes til at falde i søvn. Den bedste måde at få børn til at sove på er ved at amme dem og vugge dem.

Du skriver at du fortryder at du har gjort dette, fordi du nu er bevidst om at det er en dårlig vane. Jeg synes ikke det er en dårlig vane, jeg synes det er omsorgsfuldt og nærværende at gøre det sådan og jeg synes din datter er alt for lille til at blive puttet alene og uden nogen form for beroligelse (bryst/vuggen).

Om hun bliver afhængig af det... tja måske. For nogle børn bliver det en vane at de skal vugges i søvn eller have brystet for at kunne sove, men for andre børn vil det være naturligt, at de i takt med at de bliver større/ældre langsomt lærer at falde i søvn uden at være i favn.

Med den alder din datter har nu, må du godt begynde at indføre lidt faste putteritualer. Det kan være en sut og en sutteklud eller en bestemt sang du nynner, men først fra 4 mdr´s alderen kan du egentlig begynde at indføre mere faste rutiner. Sålænge din datter er så lille som hun er, vil hun have behov for mere eller mindre at styre lidt selv.

Med hensyn til at blive ammet i søvn, så synes jeg altså at dette er helt naturligt og ikke bør blive noget større problem. Langsomt kan du vænne hende fra brystet ved at fjerne vorten fra munden, så hun lærer at falde i søvn uden, denne kontakt. Men så længe hun er under 6 mdr vil hun dog fortsat have behov for natamning og kan derfor ikke klare sig uden brystet natten igennem. Og ej heller uden brystet, når hun skal sove.

Hvis du har brug for at komme ud og være dig selv lidt, hvilket naturligvis er helt okay, så vil den der skal passe din datter, så kunne give en ...


Annonce

... flaske i stedet for brystet. Du kan så overveje om du vil malke din mælk ud, så smagen fortsat er noget hun kender og finder roen ved.

Med hensyn til at blive lagt, så er det altid en god idé at lægge barnet i egen seng, lift, vugge, eller hvad I nu bruger. Det at hun vågner op og lige fornemmer at hun er blevet flyttet, gør at hun lærer at det er der hun skal sove og dermed bliver det på sigt lettere for hende at finde roen, når du med tiden putter hende direkte i sengen.

Hvis du er sikker på at hun ikke er sulten, men har brug for trygheden, så kan du forsøge med en sut, en lille hånd på hendes hoved, holde hende i hånden eller vugge hende blidt imens hun ligger i sengen. Bliver hun ulykkelig skal du naturligvis tage hende op, men måske kan hun på den måde lære at finde roen selv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også med fordel prøve at lægge dig med hende og amme liggende. Når hun så sover, så ligger hun ikke i dine arme og sover videre. En times tid efter er hun måske så langt inde i søvnen at hun ikke fornemmer at blive flyttet.

Ellers så er det et spørgsmål om at se på hende, svøb hende, også imens du ammer. Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Hold hende svøbt og erstat brystet med en sut. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser.

Det er for mig måde at gøre det på:o) Håber at du er hjulpet lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce