Brev:
Hvor længe bør han kunne være oppe, altså være vågen af gange?
Hej Helen
Så blev det min tur til at skrive til dig.. Din brevkasse har været en stor støtte igennem vores første tid som forældre og nu har vi vist brug for et godt råd..
Vi har en lille dreng på 7 måneder som egentlig stortrives, han er glad for mad og rigtig dygtig til at lege selv. Han kom til verden 2 uger for tidligt ved kejsersnit, da da han sad i sædestilling.
De første 3 måneder var vores dreng ret nem, faldt i søvn, mens jeg ammede og blev puttet sovende både i barnevognen og i sengen om aftenen. Ofte blev han svøbt, har altid haft brug for meget tryghed og har idag stor glæde af hans nusseklud. Da han blev 4 måneder var det som om, han lige skulle vise lidt personlighed og det var en hård måned, hvor han ofte ikke ville tage brystet og heller ikke sove, skreg således ind imellem flere timer om natten. Vi prøvede alt, men ofte faldt han i søvn af udmattelse. I den forbindelse gik vi igang med fast føde og det har fungeret rigtig godt, og han spiser stadig godt og rimelig varieret.
Nu er det så som om der sker et ryk igen. Her for et par uger siden begyndte han at være meget ked af det om natten, når han vågnede. Jeg ammede ham, men kunne ikke lægge ham fra mig uden, han blev ked af det. Om dagen ville han heller ikke sove, det var som om han ikke kunne finde ro, spiste fint ved brystet, men faldt ikke i søvn. Det går bedre nu, men jeg kan mærke, at behovet for at falde i søvn alene, er ved at være der både for ham og mig. Hvordan kan jeg gøre det?
Det er som om, at han kører op, når jeg lægger ham for sig selv. Hvordan kan vi gøre ham mindre støjfølsom? Han sover meget let og har altid gjort det. Sover derfor i sit eget værelse og har gjort det i 1,5 måned. Han har indtil for et par uger siden sovet igennem en gang om ugen ca. Hvor han altså sov fra kl ca. 19.30 til næste morgen. Oftest vågnede han dog ved 2.tiden fik lidt bryst og sov videre. Nu vågner han 2 gange hver nat og er ikke så nem at få til at falde i søvn igen. Det skal lige siges, at jeg intet har imod at stå op en gang hver nat og give bryst, men 2 gange tærer på både ham og mig.
Med til historien hører, at han nogenlunde samtidig begyndte at kravle rundt og at hans far som ellers har gået hjemme de sidste 2 måneder, pludselig kun er hjemme i weekenderne.
Jeg har været ude at købe den bog som du ind i mellem anbefaler: God nat og sov godt. Her er mit spørgsmål så, hvor længe skal man blive ved? Kan det ...
... passe du siger max 30 min, skal jeg så bare lægge ham til og hvad har vi så fået ud af det?
Jeg havde tænkt at starte blødt, med at lade ham falde i søvn hos mig, men uden brystet og med sutten istedet. Han er ellers ikke ret glad for sutten, vi kan fx ikke bare give ham den, når han vågner, så bliver han gal. Derfor ender det altid med at han kommer til brystet også selv om det måske kun er 30 min siden han spiste sidst. Det vil jeg jo gerne væk fra, men ved ikke hvordan.
En anden ting som jeg har overvejet er, om jeg skal begynde med at forlange at han skal putte sig selv både om dagen i barnevognen og om aftenen/natten i sengen? Skal jeg vælge en ting ud og starte med det eller gør det ham bare forvirret? Han kan som regel trilles i søvn i barnevognen, når bare han ikke er overtræt. Men om nogle måneder starter han jo i dagpleje og hun vil jo næppe gå frem og tilbage på græsset for at få ham til at sove.
Det sidste spørgsmål drejer sig om overstimulering. Han har altid været nem til at blive overstimuleret og vi har derfor altid beskyttet ham lidt mod for mange indtryk. Nu er han jo ved at være stor og vi synes, at han burde kunne klare en tur i skoven i bæreselen i et times tid eller en tur i klapvognen (vendt mod os) uden at det bliver til at skrigetur og en ødelagt nattesøvn. Er det ikke rimelige forventninger?
I den forbindelse kommer der lige et spørgsmål mere alligevel :0) Hvor længe bør han kunne være oppe, altså være vågen af gange? Han sover som regel 2 gange om dagen, ca 1,5 - 2 timer da gangen. Om natten sover han mellem 9 og 11 timer. Problemet opstår når han står tidlig op fra den første lur fx kl 11, så er han faktisk træt igen kl 13, men jeg trækker ham gerne til kl 14, fordi ellers kan han ikke holde til kl 19 som vores erfaring siger, er det tidligste det fungerer for ham at blive puttet for natten.
En anden løsning er at give ham en lille lur sidst på dagen, men så sover han gerne for længe og vi ender med at vække ham, er det ok eller skal han bare have lov til at sove også selv om klokken er over 18?
Det blev til mange spørgsmål, men man vil jo gerne have alle detaljer med :) Jeg har prøvet vores egen sundhedsplejerske, men hun siger som regel bare, at det går over og at det har noget med alderen at gøre. Det har det sikkert også, men derfor har man jo alligevel brug for nogle konkrete råd. Derfor håber vi på din hjælp.
På forhånd tak og venlig hilsen
Mette
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
Viden om børn:
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!