Svar: Mad og fysik
Kære Alberts mor
Når børn i 9 måneders alderen ikke rigtig gider spise, så hænger det nogle gange sammen med at de indtager for meget mælk. Du skriver ikke om du ammer eller giver flaske, men du skal regne med at behovet for mælk nu er betydeligt mindre end tidligere og at du med den alder han har kan begynde at erstatte mælken om eftermiddagen med en portion tykmælk eller lignende.
De fleste børn vil i 9-10 måneders alderen begynde at kunne nøjes med 2 amninger eller 2 flasker, svarende til morgen og aften - ialt ca 400ml. Derudover så mælk i maden og som surmælksprodukt.
Samtidig så er det mit indtryk at nogle børn ikke rigtig kan finde ud af om de skal synke eller tygge deres mad, hvis maden er meget samlet. Derfor vil det være godt at du adskiller tingene. Det er helt fint at du fortsat giver grøntsagsmos med en ske, men ved siden af skal han så også have mad i stykker. Du kan give ham hapsere i munden med dine fingre eller med en gaffel. Han skal også have lov til at sidde med mad i hånden og forsøge sig lidt frem - ikke nødvendigvis hapsere, men gerne lidt større stykker brød.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen: Bryst/flaske
Formiddag: Havregrød med mælk på, vand af kop. Evt. ½ banan eller lignende
Frokost: Rugbrødshapsere og grøntsagsmos. Tilbehør af rester fra aftensmaden f.eks. lidt frikadelle, lidt godt kogte pastaskruer og lignende, vand af kop
Eftermiddag: ½ bolle med smør, en lille portion tykmælk, A38 eller lignende med frugtmos, ...
... friske bær, lidt rugbrødsdrys mv. Vand af kop
Aften: Det samme som I spiser, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs. Evt. lidt frugtgrød med mælk til dessert, vand af kop
Puttes til natten med bryst/flaske
Nat: vand hvis vågner og har behov
Da jeg ikke ud af dit brev kan se hvor meget mælk du giver, så er det svært for mig at svare på hvorvidt det vil komme af sig selv eller om du skal gøre noget aktivt. Mit umiddelbare bud er at du skal gøre noget aktivt og det du skal gøre er flere ting.
For det første nedsætte mælkeindtaget. Dernæst begynde at servere så meget familiemad som muligt og dermed også mad som smager af noget - han må gerne få pasta med kødsovs, boller i karry, kartoffelmos med millionbøf osv. Så meget variation som overhovedet muligt, masser af smag.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Han kan fint spise med fingrene nu og du må også gerne lære ham at spise med en gaffel. Han vil undersøge maden osv. og det er en del af hans udvikling, men det er nødvendigt at han er sulten for at han putter maden i munden.
Med hensyn til at kravle så lyder han helt fin og alderssvarende, han er en stor og dejlig dreng og det skal nok komme - han er godt på vej:o) Du har fuldstændig ret i at børn ikke kan det hele og at din dreng måske vil være hurtigere verbalt og lidt senere motorisk, sådan er børn så forskellige. Der er dog intet unormalt i ikke at kravle når man er 9 måneder og du beskriver jo en dreng som der er godt gang i - det skal nok komme:o)
Rigtig meget held og lykke med ham fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Ekstra væske baby
Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.
Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.