Svar: Slimhoste og dårlig ånde
Kære Inge
Når børn hoster, så bliver man naturligvis bekymret og nogle gange lyder børns hosten også voldsomt. Generelt må man dog sige at det at hoste er en god ting. Når vi hoster så er det for at rense og beskytte vores luftveje, netop ved at hoste får vi løsnet det slim som sidder i lungerne og de bliver renset.
Hoste opstår altså når luftvejene er irriterede af en eller anden grund. Hvis det er længerevarende hoste så skyldes det ofte en infektion, som kan være f.eks. forkølelse, influenza, astmatisk bronkitis eller lungebetændelse.
Hosten kan lyde tør og man kan ligesom høre at der sidder noget der generer lidt, det man også kalder krillerhoste, som du kender fra dig selv. Men hoste kan også være det man kalder løs hoste, hvor man hoster noget op, dvs. hvor man får løsnet noget slim i luftvejene som så kommer op, eller hos børn nogle gange medfører opkastning.
Det er helt relevant at du overvejer om din datter kunne have astma og det er naturligvis vigtigt at du holder øje med hende.
Det er dog ikke kun hosten som er symptom på astma, der er flere ting som du skal medtænke.
Du fortæller at din datter har børneeksem og derfor måske er mere disponeret for at få astma. Børn kan være overfølsomme overfor forskellige ting, det kan være støv, pollen, pelsdyr eller bestemte fødevarer. Hvis barnet udsættes for det, som det er overfølsom overfor, så kan barnet få allergiske sygdomme som astma, børneeksem og høfeber.
Små børn bliver tit forkølede og i forbindelse med disse forkølelser hoster nogle af dem i flere uger. Hos nogen har hosten en helt speciel lyd samtidig med at de har en hvæsende vejrtrækning - man kan sammenligne det med lyden af en kaffemaskine, der trænger til at blive afkalket. En sådan langvarig hoste med hvæsende vejrtrækning kaldes astmatisk bronkitis. Det typiske ved astmatisk bronkitis er, at den kun kommer, når barnet er forkølet. De fleste børn med astmatisk bronkitis vokser fra sygdommen, inden de begynder i skole, men hos nogle forsætter den som astma. Man kan ikke rigtig sige noget om hvem der får astma og hvem der ikke gør.
Det lyder umiddelbart ikke som om at din datter har hostet på denne måde og du har også haft lægen til at lytte på hende, derfor må du tro på at der indtil videre er tale om at hun selv renser sine lunger, når hun hoster og at dette derfor egentlig er godt for hende. Men jeg er helt enig med dig at i at 4 måneder er rigtig længe og jeg synes også det er relevant at du lige drøfter det med lægen igen, da din datter jo lige har haft feber igen og således lyder til at kunne have en infektion i kroppen.
Du må gerne give hende lidt kamillete, så hun får løsnet slimen og lindret hosten. Du må gerne ...
... komme lidt mælk eller sukker i teen. Du kan også give hende lun mælk at drikke og så kan du naturligvis fortsætte med at amme hende, det er rigtig dejligt og godt at hun får de gode egenskaber fra mælken.
Det vil være en god idé at du hæver hovedgærdet på sengen, så hun ligger lidt højere med hovedet. Kom en pude et tæppe eller lignende ind under madrassen, så hun fortsat ligger plant og det er selve madrassen som løftes lidt. Det at ligge lidt højere med hovedet forbedrer vejrtrækningen og kan gøre at hun i stedet for at kaste slim op, synker slimen og dermed også nedsætter hosteanfaldene.
Hvis hendes slim bliver grøn eller gul, hvis hun får feber igen eller hvis du oplever at hun hoster så hun får svært ved at trække vejret, så skal du naturligvis kontakte lægen med det samme. Men ellers synes jeg du skal ringe og få en tid, hvor I lige kan tale om forløbet de sidste 4 måneder, hvad du oplever osv.
Med hensyn til dårlig ånde hos børn så er det sådan at man bør skelne imellem den dårlige lugt, der kan være fra munden om morgenen, når barnet vågner efter natten, den lugt der følger med en evt. bøvs osv. og så hvis barnet løbende igennem dagen har dårlig lugt fra munden.
En hyppig årsag til dårlig ånde hos børn er, hvis mundhygiejnen ikke er i orden. Det er vigtigt at få børstet barnets tænder godt mindst to gange om dagen. Og det skal gøres af en voksen. Hvis barnet lider af meget dårlig ånde, kan det også hjælpe at børste blidt på tungen med tandbørsten.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover må man også tænke på om barnet har betændte mandler. Hvis barnet ofte er forkølet, er generet af hævede polypper og mandler kan det give dårlig ånde. Madrester og bakterier kan gemme sig i små hulrum i mandlerne. En øre-næse-hals læge vil hurtigt kunne fortælle om det er problemet.
Du skal også være opmærksom på at din datter får små hyppige måltider. Jo længere tid der går imellem at vi spiser, jo større er risikoen for dårlig ånde. Når vi ikke spiser dannes der mindre spyt og flere bakterier. Den flora der normalt er i mundhulen vil, når der mangler mad og spyt, begynde at afstøde slimhindeceller, hvilket kan give dårlig ånde.
Du skal også tænke over, hvad din datter spiser. Krydret mad kan give dårlig ånde, men også meget fed kost og indtagelse af for store mængder mælk har indflydelse på ånden. Igen skal du jo så også tage hensyn til hendes alder:o)
Jeg finder det helt relevant at medtænke om der hos jer kan være tale om en infektion i f.eks. hendes mandler og at det er dette som både er årsag til hoste og til den dårlige ånde...
Derfor synes jeg det er et punkt, som du skal tage med, når du drøfter det med lægen.
Rigtig meget held og lykke fortsat og god bedring:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Faderskab
Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.
Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.