Svar: Besværet vejrtrækning
Kære Alvafar
Tillykke med den lille pige:o)
Det er helt normalt at nyfødte børn har en lidt uregelmæssig vejrtrækning og det du skal vurdere ud fra er hvordan din datter ser ud. Har hun fine farver - hun må ikke være bleg og hun må ikke have blålæge læber eller være blålig ved næse og mund. Hun skal heller ikke have feberrøde kinder, men i det hele taget have en naturlig og fin kulør.
Nogle gange vil hun trække vejret hurtigt og andre gange vil hun trække vejret langsommere. Nogle gange vil I sikkert blive helt i tvivl om hun nu også trækker vejret godt nok:o)
Da din datter har haft slugt en del fostervand, så er hun sandsynligvis blevet suget i næse og svælg. Det er ofte nødvendigt, når der står meget fostervand og generer. Men at blive suget irriterer slimhinden og får den til at hæve op og det tager lidt tid inden den helt har fundet sit leje igen. Slimhinden bliver også irriteret af støvpartikler og lignende, hvorfor små børn også ofte nyser uden at det handler om at de er forkølede.
Der er ikke meget plads i næse og svælg og når så slimhinden er lidt irriteret, så virker vejrtrækningen ofte lidt svær og det kan godt lyde som om at barnet er generet af at der står noget derinde. Nogle gange hjælper det at dryppe lidt saltvand ind i barnets næse, - det kan I købe på apoteket. Saltvand som man køber er ...
... ikke farligt - det er lavet så det svarer til den saltmængde vi har i kroppen, ligesom når vi græder og tårerne er salte. Man kan købe små ampuller med 2 ml i, så kan hun få 1ml dryppet i hvert næsebor inden amning og det vil hjælpe hende, når hun skal spise.
Når hun dier, så slutter munden jo helt tæt om brystet og hun kan kun bruge næsen til at trække vejret med. Hvis hun er lidt generet i næsen så kan man godt fornemme at det er lidt svært for hende og derfor hjælper det ofte at dryppe med lidt saltvand inden amning. Man kan faktisk også dryppe med lidt modermælk.
Modermælk er dog lidt klistret og har hun lidt støvpartikler siddende, så kan I sandsynligvis se at de så samler sig som en stor bussemand, hjælp hende af med denne og så er der atter fri passage i næsen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Læg en sammenrullet stofble ind under hendes madras i liften, så hun ligger en lille smule højere med hovedet eller stil hele liften så den står lidt skråt. Det at ligge lidt højere med hovedet, hjælper hende til bedre at få luft.
Nogle børn har problemer med polypper, men det er meget sjældent og ud fra det du fortæller så tror jeg ikke det er tilfældet hos jer:o)
Med hensyn til mor og allergi og astma, så tænker jeg at det ikke har betydning i denne forbindelse:o) Men det er godt at mor ammer:o)
Rigtig meget held og lykke med hende fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Tandbørstning
For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.
Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.
Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.
Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.