Svar: Gris ved spisebordet
Kære Isabellas mor
Jeg kan godt forstå at du er træt af det griseri og det er også utroligt hårdt, at andre forældre fortæller at deres barn synes hun grisser - ai altså, det gør ondt.
Hvad siger dagplejen? Oplever de at jeres datter grisser mere end andre børn i den alder? Jeg tænker at Isabella er kun 1½ år og børn i den alder kan være utroligt selektive i deres madvaner og ikke spise særlig meget. Derfor er det så dejligt at Isabella spiser og er glad for mad og jeg synes det er utroligt vigtigt at holde fast i dette.
At begynde at 'straffe' hende ved at tage maden væk, vil være synd og vil i yderste konsekvens måske gøre at hun stopper med at spise. Små børn kan også få spisevægring og det er en situation som er rigtig svær at få vendt.
Når hun grisser skal I naturligvis vurdere hvorfor. Hvis det handler om at hun generelt bruger sine fingre til at spise med fordi hun synes dette er nemmere end bestik, så lad hende gøre det og lad hende have lysten til at spise. Hun skal naturligvis ikke have lov til at drikke suppe af tallerkenen, men lærer at suppe spises med en ske, på samme måde som det vel er lidt svært at spise kartoffelmos og millionbøf med fingrene...
Men hvis det ...
... handler om at hun bevidst hælder sin mælk ud på bordet, bevidst smider med maden osv. så er det naturligvis vigtigt at I lærer hende at her er der regler og i en sådan situation er det godt at lade en handling følge med jeres nej og derfor fjerne hendes tallerken.
Samtidig vil jeg så også sige at det ikke er rimeligt at skulle sæbe vægge og døre af hver gang hun har spist og derfor hører det også med til reglerne at hun skal have vasket sine hænder og vaskes om munden, hver gang hun er færdig med at spise. Det står ikke til diskussion, sådan er det bare. I kan så vælge om I skal komme med en ren og fugtig klud til bordet eller om I skal tage hende med hen til en håndvask efter hvert måltid.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så mit råd er altså at I lader Isabella have sin sunde appetit og at det er vigtigere at hun spiser end hvordan hun spiser, med den alder hun har. Samtidig skal hun dog også lære at der er visse regler forbundet med det at spise, at hun naturligvis ikke bevidst må smide med maden og at hun skal have vasket hænder både før og efter madindtag.
Mad der kun kan spises med bestik som f.eks. suppe eller grød, skal naturligvis spises med bestik.
Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Udvikling - børn
Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:
1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven
2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.
4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.
5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.