Annonce

Annonce

Svar: Appetitspring og Allomin med rismel


7. august 2007

Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Majken

Hjerteligt tillykke med den lille dreng og hvor er det flot at du kunne holde på ham så længe og hvor er det dejligt at han har haft det så godt, har kunne undvære c-pap osv. Der er heller ikke tvivl om at han får hvad han skal have at spise, men den vægtøgning han har haft - og en rigtig flot vægt på terminsdag:o)

Det er korrekt at tommelfingerregel lyder at små børn skal have ca 1/6 af deres vægt i døgnet fordelt på mindst 6 måltider, når det er sagt, så er det dog også sådan at børn skal have lov til at selvregulere også når de får flaske.

I øjeblikket er det rigtig varmt og hvis jeres dreng blev ammet, så ville han nogle gange melde sig efter kun 1½ time for at die kortvarigt og her få slukket tørsten. 1½ time efter igen ville han så tage et hovemåltid ved brystet. Børn som får flaske spiser anderledes end dette, men skal stadig have lov til en gang imellem bare at få en lille tår, fordi de er tørstige. Det kan være her at jeres dreng drikker 50ml.

Det I skal se på er derfor hans samlede indtag over et døgn og også her skal I give plads til lidt fleksibilitet. Nogle dage vil han spise mere, andre dage mindre. Der er visse fordele ved at give flaske, men der er også ulemper. Man kan diskutere om det er en fordel eller en ulempe at man ved præcist hvor meget barnet har fået. Hvis man ammer, så ved man af gode grunde ikke dette og barnet og kroppen regulerer selv, men I ved det og det gør jer urolige, når I oplever store udsving.

Det påvirker jer især meget fordi I også har været indlagt og fordi det, når man får en lille for tidlig født dreng, er noget man er meget opmærksom på. Børn som fødes før tid bliver jo mere eller mindre proppet med mad lige fra de kommer ud og hvert gram tæller på vægten.

Selvom jeres dreng er født før tid og af den grund kan have behov for lidt mere ro omkring sig osv. så er I hjemme nu og han har nået en alder, hvor det er utroligt vigtigt at I ser på hvordan han har det. Tisser han som han skal, har han gode våde bleer, er der gang i maven (ellers skal han øges i laktulose), er urinen klar, er han vågen, har lyst til at pludre og kigger sig lidt omkring, virker han til at have lidt overskud osv.

Han behøver efter min mening ikke spiser hver 2-3 time mere, ...


Annonce

... det er helt okay hvis han spiser med længere intervaller, men det er naturligvis bedre at han spiser hyppigt om dagen end om natten. Derfor vil det være rigtig godt, hvis I kan forsøge at holde lidt gang i ham i dagtimerne. Når han viser tegn til at ville sove en lang lur, så begynd at rumstere lidt omkring ham, pil lidt ved ham, tag ham op, skift ham osv. så han vågner op til dåd og giv ham så mad, lad ham være vågen i et par timer, hvis han kan klare det og put ham så igen.

Hvis han skal sove 4-5 timer i stræk, så vil det være rigtig dejligt at han gør det mellem kl. 24 og 04/05. Derfor vil det også være en god idé at I forsøger at fylde ham lidt ekstra med hyppige måltider om aftenen, så han får en flaske igen inden I går seng f.eks. kl. 23 også selvom han har spist kl. 20 sidst.

I forhold til hans forstoppelse, så synes jeg ikke lige umiddelbart at I skal skifte til en mere mættende erstatning, men beholde Nan1 eller også forsøge med Nan H.A. da den proteiner er specielt spaltet og netop anbefales til børn med tendens til forstoppelse. Laktulosen skal han fortsat have.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal regne med at han har behov for at sove ca 3-4 gange dagligt, han vågner tidlig morgen, får en flaske og sover igen, så skal han have formiddagslur, lur over middag, sen eftermiddagslur og nogle gange også en powernap først på aftenen. Det er meget normalt at lurene i denne periode ikke er så lange, men at der er lidt flere af dem.

Hvis I oplever at han kan være meget vågen og har svært ved at overgive sig til søvnen om dagen, så prøv at gå ud fra 3 lure (formiddag, til middag og eftermiddag) og sig til dig selv at han ikke skal være vågen i meget mere end 2 timer af gangen, så skal han atter have en flaske og puttes til ro.

Jeg er slet ikke i tvivl om at du forstår at læse din dreng rigtig fint, men lige nu er han igang med også selv at finde ud af hvad det vil sige at være mæt/sulten, at være vågen og være træt og det tager tid også for ham at finde ud af disse ting. Det lyder som om du gør tingene rigtig godt, så begynd du at kigge på ham og se om ikke han virker tli at trives og få hvad han har behov for af mælk:o)

Håber mine tanker hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat også med undersøgelserne på OUH:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce