Annonce

Annonce

Svar: Koks i søvnen


6. august 2007

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke og Hektor

Hektor er en stor og dejlig dreng, med en flot vægtøgning så det lyder som om at amningen er gået rigtig godt hos jer. Spørgsmålet er derfor om Hektors irritation ved brystet og manglende ro der, handler om at han er igang med at øge din mælkemænge yderligere eller om han derimod begynder at kunne bruge brystet lidt mindre og i stedet gerne vil interessere sig for verden...?

Børn har omkring 3 måneders alderen ofte det der hedder appetitspring, hvor de netop søger brystet hyppigt for at få mælkeproduktionen op. Dette ligger dog omkring de 12 uger og det har I jo passeret... Jeg tænker derfor at hans uro ved brystet hænger mere sammen med de ting der i øvrigt sker ved ham nu og det er måske også det der gør at han har så svært ved at sove, finde roen.

I vil sandsynligvis kunne se at han nu oplever rummet han er i, han er ikke kun interesseret i den tætte kontakt, men begynder at dreje hovedet og følge en person med øjnene som går forbi ham eller kommer ind i rummet I er i. Han reagerer på stemmer og lyd på en anden måde end tidligere, han pludrer meget mere selv og I vil måske kunne fornemme at han, hvis I er sammen med familie eller venner, reagerer på stemmer, latter og lignende som han ikke har hørt før. Han kan f.eks. blive ked af det og virke mere tryghedssøgende og pjevset end I tidligere har oplevet.

Alt dette hører den normale udvikling til. Nogle børn er enormt påvirkelige af disse ting og de har brug for hjælp til at samle sig og finde roen. Når de er små, så er slyngen en god idé, her får de den tætte kontakt og ligger ligesom i en hule der hjælper med at lukke lyde ude, men i takt med at de bliver større så skal man til at finde balancen imellem at tilfredsstille deres nysgerrighed og behov for at opleve verden og samtidig hjælpe dem med at finde roen, når de så skal sove og jeg tror det er der I er nu.

Hector har rigtig meget brug for at opleve og få stimuli. Det er både fysisk - han skal trille og bruge sin krop og I skal hjælpe ham med at bruge sig selv på denne måde. Han skal også se og opleve verden og det er helt okay at I har eleveret hans madras i barnevognen lidt så han kan ligge og kigge ud. Så motorisk og mental stimulation er vigtigt, så han opnår både fysisk og mental træthed.

Og så skal han have ...


Annonce

... hjælp når han skal sove. Her skriver du "han kan ikke falde i søvn af sig selv i hans seng" og det er rigtigt, det kan han ikke og det skal han heller ikke med den alder han har. Da det er det nære han har behov for og da amningen fungerer så godt, så tænker jeg at du skal lægge dig med ham i hvert fald en gang om dagen i en periode.

Læg dig ind i dobbeltsengen for nedrullede gardiner og læg dig ned og am ham i søvn. Det hjælper ham med at lukke alt ude, når det er sovetid og når han sover så træk dig væk fra ham, sørg for at han ikke kan trille ned af sengen og lad ham så sove der.

Nu hvor det gode vejr er kommet så vil det også være en god idé at du gør det til en rutine at køre en tur med barnevognen hver dag. Start med at lade ham ligge og kigge lidt ud, han skal være godt mæt og på den måde putteklar, giv ham evt. en sutteklud ved ansigtet som en del af et putteritual og så se om han vil være i stand til at falde i søvn på denne måde. Hæng evt. et lille klæde op over kalechen, når I fornemmer at han har brug for hjælp til at koble fra, når der ikke skal mere stimulation til, men nu skal han sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Som sagt lyder han til at være en stor og dejlig dreng, som stortrives på mors mælk og derfor er det dejligt at du ammer. Nu ved jeg ikke hvor tit du ammer og hvordan det fungerer bedst for jer, men prøv om du kan få ham til at skifte ammestilling undervejs, så du f.eks. starter med at amme ham i den almindelige stilling og når han bliver urolig ved brystet, så lægger du til i tvillingestilling. Det at få et skift undervejs i amningen kan godt hjælpe på koncentrationen og samtidig stimulere og tømmer han også dit bryst på en lidt anden måde, hvis du skifter stilling.

Det at få ham til at holde koncentrationen ved amningen giver jer begge mere ro, også i forhold til at kunne sove bedre efterfølgende.

Han er endnu ikke så gammel, men jeg tænker at når I begynder med skemad, så vil dette også kunne være med til at gøre en forskel, bl.a. fordi det her vil give lidt mere faste tider for hvornår der ammes, puttes osv. og den struktur kan nogle gange hjælpe. Så på den måde arbejder tiden også lidt for jer:o) Hektor sover nemlig alderssvarende, når man ser på det samlede søvnindtag.

Jeg håber at mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce