Svar: Sover dårligt dag og nat
Hej med dig
Jeg synes det lyder som en god idé at indføre lidt mere faste rutiner for søvnen om dagen og herunder faste tidspunkter både for søvn og mad.
De fleste børn vil omkring 6 måneders alderen kunne nøjes med to lure dagligt, en formiddagslur og en lur over middag. En gang imellem vil de måske have behov for en powernap sidst på dagen men stille og roligt vil de kunne undvære denne.
Samtidig tænker jeg at jeres dreng fint vil kunne spise skemad 3 gange dagligt og at det vil være passende at de måltider ligger formiddag, frokost og aften. Derudover vil han fortsat have behov for en del mælk - mange børn drikker fortsat 750-800ml i døgnet ved siden af skemaden med den alder jeres dreng har, hvilket ofte vil svare til at I giver flaske eller ammer måske 5 gange dagligt. Den plan I har sendt viser umiddelbart at han kun tilbydes 3 gange dagligt og derfor tænker jeg at I også skal være opmærksomme på hans indtag af mælk/væske i løbet af dagen.
Hvis han får nok om dagen behøver han ikke vågne om natten for at indhente og så kan I med god samvittighed hjælpe ham til at sove videre uden mad.
Når det er sagt, så er det også vigtigt at I ved at det at sove igennem i hans alder er at sove fra midnat og til næste morgen tidlig. I kan således ikke forvente at putte ham kl. 20 og så regne med at han sover til om morgenen kl. 7. Han vil have behov for mælk i det tidsrum og for at I alle får en god nattesøvn så vil det ofte være en god idé at give mælk sen aften f.eks kl. 23-24 inden I selv når i seng og så igen tidlig morgen kl. 05-06 og det vil være okay.
At han vågner kan også hænge sammen med hans alder og en større motorisk uro, han får vendt sig i en stilling som generer ham og han har brug for hjælp til at blive lagt rigtigt igen.
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske eller amning
Formiddag 9: havregrød, flerkornsgrød ...
... eller lignende evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop
Flaske/amning og puttes til formiddagslur ca kl. 10
Frokost 12: Grøntsagsmos og stille og roligt begynde med lidt kogt kød og fisk. Lad ham sidde med en brødskorpe eller lignende i hånden og øve sig i at gnaske i den. Vand af kop
Puttes til middagslur ca kl. 13 (evt. med en flaske/amning inden, det kommer an på hvor meget han i øvrigt har spist)
Eftermiddag 15-16: Tilbydes evt. lidt frugtmos for at holde maven igang og tilbydes også her en flaske/amning
Det er her at børn nogle gange har behov for at powernappe 20-30 minutter, men denne lur forsvinder så stille og roligt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften 18: Grøntsagsmos med kogt kød eller fisk, vand af kop. Sidde i sin høje stol ved bordet, igen få lidt i hånden at sidde med, øve sig i at gnaske lidt selv.
Puttes til natten ca kl. 20 med en flaske vælling
Sen aften 23-24: Vælling eller modermælkserstatning
Som I kan se her indgår der faste tider for mad og søvn og samtidig også mere mælk end i den plan I har sendt til mig.
Jeg synes det er meget vigtigt at I flytter tilbage til soveværelset, man sover altså ikke særlig godt på en sofa eller et andet sted og det er vigtigt at I også får en god nats søvn for at have overskud og overblik.
Aldersmæssigt er det helt okay at forsøge at få jeres dreng til at sove på sit eget værelse, men I må vurdere hvad der mon passer bedst. Hvis I forstyrrer hinanden mindre ved at han ligger for sig selv, så er det godt, men andre gange er det bedre at have barnet i soveværelset. Nogle forældre gør det at de fjerner siden af barnesengen og stiller sengen helt tæt på forældrenes seng, så kan man lige give barnet en beroligende hånd, kærtegne lidt osv. og på den måde få barnet til at sove videre uden at skulle stå op selv...
Jeg håber at mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke med projekt 'sov godt':o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Gravid vitaminer
Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.
Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre