Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise almindelig mad


16. juli 2007

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Christine

Det er altid rigtigt frustrerende, når børn ikke vil spise og der kan være rigtigt mange gode årsager til dette - nogle gange finder man heller ikke grunden. Det bliver naturligvis især problematisk, når og hvis barnet ikke tager på eller ligefrem taber sig.

Det vigtigste er at barnet har lyst, åbner munden og forsøger, at barnet har interessen og det har din datter tilsyneladende og det er rigtig godt. Selvom hun har en god vægt og størrelse i forhold til sin alder (hun lyder jo ikke til at mange noget), så skal hun jo ikke tabe sig. Man kan sige at det er normalt at vægten kan stagnere lidt i den periode, hvor de netop begynder at kravle og bruge mere energi, men vægttab synes jeg ikke hun skal have. Derfor synes jeg du skal drøfte det med jeres læge.

Når det er sagt, så tænker jeg dog også at der er lidt forskellige ting du kan forsøge.

For det første er det meget vigtigt at du ikke fortynder hendes modermælkserstatning. Endten skal hun have rigtig blandet modermælkserstatning eller også skal hun have vand. Du må ikke lave en hverken 'for tynd' eller en 'for tyk' blanding - det er rigtig vigtigt i forhold til at sikre hende de vitaminer og mineraler som er i erstatningen.

I forhold til hendes alder, så vil det være fint med 2, max 3 flasker mme dagligt, - et indtag på mellem 500-600ml - jeg synes ikke hun skal have mere - derimod er det fint at du så supplerer med rent vand og så kan hun spise yoghurt, ost osv.

Det lyder som om din datter generelt har lidt svært ved det med at tygge og få findelt maden godt nok til at optage næring af det. Jeg synes derfor du skal give hende moset mad og ikke kun mad i stykker. Det er vigtigt at give hende begge dele og du kan overveje om du vil give hende nogle af de industrielle produkter (grøntsager med kød/fisk på glas) og så ved siden af supplerer med noget af det I andre spiser og her servere lidt i stykker, som hun så skal tygge sig igennem.

Alt med kartoffel springer du over - der er børn som reagerer med voldsom kvalme overfor kartoffel.

Da hun er glad for grød kan I overveje om I skulle forsøge at bruge f.eks. risgrød som en basis og så komme grøntsagsmos i. Jeg ved godt at hun aldersmæssigt ikke skal have risgrød nu, men jeg tænker at det kan være en måde at få hende videre og atter igang med flere grøntsager. Forsøg med gulerodsmos på i første omgang og prøv så med ærtemos osv. så I vælger de lidt søde grøntsager først og så stille og roligt gå over til det som smager af mere. For tilsidst at lade risgrøden udgå eller i stedet begynde at bruge lidt rigtige ris i grøntsagsmosen.

Jeg tænker at du skal skille tingene ad. Du skal give hende godt blendet mos og grød som let glider ned og ved siden af dette, skal hun så have jeres ...


Annonce

... mad, som hun selv skal sidde med, tygge sig igennem osv.

Vær obs på koldskål, da dette er lavet på kærnemælk. Det tilbydes normalt ikke børn før efter 3 års alderen på grund af det lave fedtindhold. Hvis I gerne vil give hende koldskål, så sørg for at give hende tykmælk i, så fedtindholdet hæves lidt. Ellers kan hun måske have glæde af lidt jordbærgrød med fløde...

Så for at svare på dine spørgsmål, så tænker jeg at du skal give hende blendet mad, som du med sikkerhed ved at hun kan klare rent mundmotorisk. Ved siden af skal du så give hende mad, som kræver at blive tygget og at hun arbejder med det i munden. Den mad I andre spiser.

Flaskerne med mælk skrues ned - til 2-3 flasker dagligt (morgen, aften og evt. sen aften)

Hvis I altid putter mad i munden på hende, - også når hun griner, så synes jeg næsten det er synd. Det lyder som om at I altid spiser samme (super fint), men at det også trækker måltidet ud. Jeg vil derfor foreslå at den ene af jer, sætter jer foran hende i den høje stol, ansigt til ansigt og giver hende mad. Kun med fokus på at hun skal spise. Hold hendes opmærksomhed fanget om maden og skeen - åbne munden, ind med maden, synke, åbne munden, ind med maden synke osv. I et roligt men fast tempo, så hun ikke forstyrres af alt muligt andet.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Bagefter kan I så spise sammen ved bordet alle samme og det er her hun så kan få lidt af det I får, mad i stykker, sidde med noget selv.

Hvis du forsøger at gøre det på denne måde, holde hendes opmærksomhed, få let mad med ske og bagefter tilbud om at spise sammen og du gør det både morgen, til frokost og aften, så burde hun indtage noget i løbet af dagen. Hvis hun slet ikke vil spise, så må drøfte det med lægen.

Din datter er ikke udspekuleret på den måde at hun tænker "hvis jeg lukker munden nu, så kommer mor nok med frugtmosen i stedet", men hun kan naturligvis godt smage forskel og noget vil hun hellere have og synes bedre om end andet. Sådan har vi det jo også. Hvis du serverer noget for hende, som du kan se at hun ikke bryder sig om smagsmæssigt (som f.eks. kartoffel), så skal hun naturligvis ikke have det. Men andre gange kan det jo handle om konsistensen og her kan du så blende det og på den måde få hende til at spise mere, men stadig det samme som I måske får. Og igen kan hun så få maden i stykker efterfølgende.

Vuggestuen kan jeg fornemme også er en stressfaktor for jer og her tænker jeg at det må I prøve at glemme. Nogle gange (ret ofte faktisk) sker der store ændringer, når børnene pludselig bliver pille ud af deres daglige rutiner og det er en anden der sidder overfor og giver mad, når der er flere børn der spiser sammen osv. så det kan være det går rigtig godt:o)

Håber du kan bruge ovenstående lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce