Annonce

Annonce

Svar: Diverse spørgsmål om mad


27. juni 2007

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lærkes mor

Dejligt at høre fra dig igen og sikke en masse spørgsmål. Jeg tager dem lige fra en ende af:o)

Med hensyn til stegeskorpe, så skriver sundhedsstyrelsen ikke noget præcist omkring dette. Umiddelbart så tænker jeg at da Lærke nu er over 'overgangsfasen' og igang med familiemaden, så er der intet i vejen for at hun får f.eks. lidt frikadelle eller lignende med stegeskorpe på. Det handler så vidt jeg ved mere om, at børnene skal kunne tygge det og ikke så meget om de stoffer der kan være i en stegeskorpe.

Med hensyn til salt, så er det rigtigt at børn ikke må få for meget salt (det må vi voksne faktisk heller ikke). Men hvis du salter maden almindeligt og dermed ikke for meget, så er der ingen problemer i at Lærke får samme mad som I andre. De familier som har brug for at salte ekstra, må så gøre det med bordsalt, når maden er serveret. Jo mere familiemad Lærke får, jo mere salt og andre krydderier vil hun også få og det er helt okay.

Jeg synes ikke Lærke skal have koldskål med pasteuriserede æg i og dertil kommer at du skal være opmærksom på at koldskål jo ofte er lavet med kærnemælk, som faktisk først anbefales til børn efter 3 års alderen på grund af det lave fedtindhold. Jeg tænker dog at der ikke sker noget ved at du giver Lærke det i små mænger en gang imellem, men du bør så også komme lidt tykmælk i koldskålen, så du får fedtmængden lidt op.

Yoghurt med frugt må Lærke gerne få. Det handler om at disse typer yoghurt er meget søde i forhold til hvis man giver dem tykmælk og så selv søder med frugtmos. Du skal altså se lidt på indholdet af sukker og derfor lave en vurdering af, hvad du vil servere for Lærke. Hvis det drejer sig om ...


Annonce

... de almindelige små sødsmælksyoghurt en gang imellem, så tager hun ikke skade af det. Se dig dog godt for på markedet for flere yoghurt er mere at betragte som dessert eller slik ud fra sukkerindholdet end man kan kalde det for et mellemmåltid.

Med hensyn til kogning af vand og privat vandboring, så har jeg for noget tid siden kontaktet sundhedsstyrelsen for at få en præcis afklaring på reglerne for dette. Jeg fik der beskeden at "Den enkelte familie skal selv spørge på sit lokale vandværk. Ved problemer er det embedslægen, der skal kontaktes". Det er altså derfor individuelt, hvad der anbefales og det afhænger sandsynligvis af hvor man bor i landet. I skal således kontakte det lokale vandværk hvor farmor og farfar bor for at høre, hvordan I skal forholde jer.

Med hensyn til persille og persillesovs, så må Lærke gerne få dette. Det er dog sådan at der på persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager kan være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes eller ved genopvarmning og de kan medvirke til dannelse af nitrit.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


'Grønt drys' på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog gerne anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med (altså som du beskriver at du gør).

Spædbørn og småbørn må godt få 'grønt drys' på kold mad, men al restemad med grønt drys skal kasseres.

Med hensyn til nye kartofler, så må Lærke også få dette og naturligvis skal du bare sørge for at gnubbe dem godt rene - vi nyder alle at få en ny kartoffel især med en smørklat og måske lidt persillesovs...

Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god sommer:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce