Annonce

Annonce

Svar: Skal vugges for at sove


24. juni 2007

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tanja

For det første vil jeg sige at I som udgangspunkt ikke skal være ked af at I vugger jeres dreng og ikke skal tro at dette er skadeligt for ham, en meget dårlig vane osv. - det hører man jo ofte.

Det at blive vugget er en bevægelse som barnet kender inde fra maven, det er derfor meget beroligende og trygt for børn at blive vugget og det hjælper dem, når de skal sove. Samtidig stimulerer vugning børnenes balancecenter og det er således vigtigt for deres motoriske udvikling.

Når det er sagt, så har du dog fuldstændig ret i at det er tungt at stå og vugge jeres dreng i hænderne. At han skal køres en tur eller vugges lidt frem og tilbage i barnevognen, synes jeg som jeres sundhedsplejerske er helt i orden - han er endnu ikke ret gammel. Nogle forældre vælger af samme grund at putte barnet i en vugge (det er han dog ved at være for stor til) og andre vælger faktisk at montere hjul under tremmesengen, så barnet kan ligge i sengen med fortsat vugges lidt frem og tilbage, når barnet skal sove. Andre hænger en hængekøje op i stue... ja det har jeg også set:o)

Man kan naturligvis diskutere grænserne for hvad man vil gøre og hvornår der er tale om et skråplan. Det man vælger at gøre skal naturligvis hænge sammen for familien og det skal man have det godt med. Alfa omega må dog være at barnet falder til ro på en tryg og rar måde.

Den plan du sender indeholder mange lure i løbet af dagen og det er naturligvis også en faktor du skal tage med, når du skal ændre på din drengs måde at falde i søvn på. Du skal jo være sikker på at han er reelt træt nok til at sove, samtidig med at han ikke må være overtræt. At ramme det rigtige tidspunkt for søvn kan være svært og nogle gange er man nødt til at skæve lidt til klokken og ikke kun til, hvad signaler din dreng sender.

Min umiddelbare tanke er at din dreng efter en nats søvn, faktisk ikke burde behøve sove allerede kl. 8 igen. Jeg synes derfor du skal prøve at stå op med ham og få dagen til at starte lidt tidligere - egentlig starter hans dag jo først kl. 10 og herefter skal han så sove igen allerede kl. 11-11.30.

Du skriver også at han sover middaglur og igen forsøger i en lur om aftenen kl. 18, som dog ikke altid lykkes, og det kan jeg faktisk godt forstå. Jeg tænker derfor at det må være en mulighed for jer at forsøge med 2 max 3 lure dagligt og at han skal være lidt mere vågen imellem de lure og ikke puttes for hurtigt. Han sover jo godt om natten, faktisk meget bedre end man kan forvente af hans alder og derfor har han sandsynligvis ikke behov for at sove på ...


Annonce

... nuværende måde i løbet af natten. Jeg tænker altså at dagsplanen skal ændres.

Jeg ved at jeg tidligere har sendt dig en plan hvor også muligheder for søvn indgår, men jeg sender den lige igen og nu med tidspunkter på:

Morgen 6.30-7: Flaske

Formiddag 9.30: Flaske og puttes til lur, sover 1-1½ time

Frokost 12: Grød af ris, majs, hirse, boghvede, evt. med lidt frugtmos på, vand af kop/snapseglas

Evt. flaske og puttes til lur ca kl. 13, sover 1½-2 timer

Eftermiddag 15-16: Flaske


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen eftermiddag 16.30-17 sover evt. en lille lur på ½ time. Denne sene lur forsvinder ofte omkring 6 måneders alderen.

Aften 18: Grøntsagsmos. Det kan være mos af kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash. Udgangspunktet er de grøntsager som I selv spiser til aften. Hertil vand af kop/snapseglas

Puttes til natten med flaske (vælling) kl. ca 20

Sen aften kl 23 eller nat: Evt. flaske

Umiddelbart ser jeg ikke nogen problemer i at du fortsat putter din dreng på siden, da han tilsyneladende bedst finder roen og falder i søvn på denne måde. Efterfølgende, når han så sover, så skal du naturligvis hjælpe ham om på ryggen igen. Det er dog kun så længe at børn ikke er i stand til at vende og dreje sig selv at der er risiko for vuggedød og barnet skal sove på ryggen. Når barnet selv er i stand til at vende og dreje sig, så kan du ikke gøre så meget mere omkring hvordan de ligger når de sover.

Nogle gange hjælper det faktisk også at lægge børnene til at sove på maven og så vende dem om, når de er faldet i søvn der og ofte er den en stor fordel at lade barnet selv bevæge sig omkring inden det skal sove, for at finde en stilling som er behagelig. Nogle gange kan man finde ud af hvordan barnet egentlig sover bedst ved at lægge sig med dem på dobbeltsengen, naturligvis være om dem, sikre sig at de ikke falder ned osv. og så ser man pludselig hvordan de kan have behov for at trille omkring og bevæge sig, får sig lagt i en god stilling at falde i søvn i og dette kan man så overføre til deres seng...

Med hensyn til at græde før man falder i søvn, så er det meget vigtigt at skelne imellem hvorvidt der er tale om ulykkelig gråd og det at han er utryg og bange eller om der mere er tale om en lidt overtræt klynken og lidt frustration over ikke rigtigt at kunne give slip på dagen og oplevelserne og mere bare har lyst til at følge med men er for træt. Den lidt overtrætte klynken og protesteren er helt naturlig og ikke noget man skal være bekymret for.

Jeg håber at I kan bruge mine tanker lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce