Svar: Ernæring i grød og mos
Kære Louise
Normalt anbefales det at man, når man giver skemad 2 gange dagligt, at grød udgør det ene måltid og grøntsagsmos det andet måltid. Frugtmos bruges endten som topping på en grød eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.
En grød kan være ris-, majs-, hirse- og boghvedegrød som gives til børn mellem 4-6 måneder. Det kan også være flerkornsgrød, havregrød og øllebrød som gives til børn fra 6 måneders alderen.
En grøntsagsmos er mos lavet af grøntsager. De gode grøntsager at starte med er kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash og i takt med at barnet bliver ældre, så kan man begynde med stort set alle slags grøntsager: porrer, selleri, spinat, pastinak, persillerod, skorzonerødder, bønner, savojkål, grønkål osv. osv.
Vær opmærksom på selleri, fennikel, spinat og rødbede som indeholder nitrat og derfor kun må udgøre 1/10 af portionen.
Man får forskellig næring alt efter om man spiser gryn eller grøntsager og børn har brug for variation. De har brug for at få tilbude så mange forskellige ...
... fødevarer som muligt. Derfor er det vigtigt at give både grød og grøntsagsmos.
Frugtmos er som sagt til topping eller dessert. Det bruges for at give maden en lidt sødere smag og igen for at variere smagen lidt. Samtidig indeholder frugt mange gode vitaminer og så hjælper det også med at holde barnets mave lidt igang. Frugtmos er altså helt fint at give barnet, men ikke i store mængder - her skal de have grød eller grøntsagsmos.
Alt hjemmelavet mad skal tilsættes fedtstof for at blive energiberiget og man kan med fordel også bruge modermælk eller modermælkserstatning.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg vil foreslå dig at købe bogen "Mad til spædbørn og småbørn" på apoteket, her kan du læse om det hele og også finde opskrifter.
Med hensyn til din egen krop, så lyder det som en rigtig god idé at du begynder at få lavet nogle bækkenbundsøvelser. Mange steder kan man gå til 'mor-barn-gymnastik' hvor du får øvelser som netop træner dette igennem. Hvis dette ikke hjælper så synes jeg du skal drøfte det med din læge:o)
Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
K-vitamin til baby
Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.
Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.