Annonce

Annonce

Svar: Startet op med rismels grød


22. juni 2007

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Karin

Da din datter kun er 4 måneder er det vigtigt at du introducerer tingene stille og roligt. Hendes tarmsystem skal lige have en chance for at følge med og overgangsperioden og introduktionen til tingene er naturligt længere når man begynder når barnet er 4 måneder gammelt end hvis man begynder når barnet er 6 måneder gammelt.

De kan forsøge med ris, majs, hirse og boghvede grød og giv det kun en gang dagligt. 4-5 tsk af gangen er fint for at hun fortsat har plads i maven til mælken, hun er for lille til at et skemåltid må erstatte en amning eller et flaskemåltid.

Når du fornemmer at hun kan spise mere og hendes mave fungerer fint, så øger du hende stille og roligt. Når hun uden problemer kan spise en dl grød, så kan du begynde at give hende to gange dagligt. Princippet er at det er bedre at få 3/4 dl 2 gange dagligt end 1½ dl. 1 gang dagligt. Dette vil du sandsynligvis kunne gøre når hun er 5 måneder og her vil du så kunne give hende grød om formiddagen og grøntsagsmos om aftenen.

De grøntsager som er gode at begynde med er kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli og squash. Tag udgangspunkt i de grøntsager I selv spiser om aftenen og mos dem med en tsk fedtstof (smør/olie) og lidt modermælk eller modermælkserstatning som gør mosen mere lind.

Med hensyn til frugtmos så gives dette som topping som en grød eller som dessert efter et grøntsagsmåltid. I begyndelsen er det bedst at bruge kogt mos, men når hun bliver 6 måneder kan du godt give hende mos af friske frugter og bær og udvalget bliver således også lidt større:o)

Med hensyn til flaske, så må du tro på at hun selv regulerer sit behov, hvis du tilbyder. Indtaget kan variere meget alt efter tidspunktet for dagen, ofte spiser børn en større mængde først og sidst på dagen end de f.eks. gør midt på ...


Annonce

... dagen, men der skal være plads til fleksibilitet.

Hvis du ønsker at gå helt over til flaske og dermed stoppe amning så gøres dette bedst ved at erstatte et ammemåltid med en flaske. Erstat en af gangen, således at hvis du amme 5 gange dagligt den ene dag, så er det kun 4 gange næste dag, 3 gange følgende dag osv. og i stedet for amning tilbydes din datter så flaske og på det tidspunkter hvor du normalt ville amme.

Nu ved jeg ikke hvor stor din datter er men gennemsnitlig skal du regne med at hun vil have behov for ca 800ml mælk ved siden af den skemad du er begyndt på-


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er normalt ikke at have afføring hver dag, men kun hver 2-3 dag, når barnet begynder med skemad. Du skal dog holde øje med afføringens konsistens som ikke må være hård, så skal hun have laktulose. Det er altså hvis du oplever at hun har problemer med hård mave, at hun har smerter når hun skal af med sin afføring osv. at du skal give laktulose ikke ellers.

Du kan godt forsøge med vælling til natten og du kan godt give mellem 100-200ml - det er igen hende selv der skal regulere behovet, så du må prøve at se hvad hun vil drikke. Igen kommer det an på hvad hun er vant til, hvor meget og hvor hyppigt hun er vant til at spise hos dig. Tilbyd flasken og lad altid være 10ml tilbage, så er du sikker på at hun har fået nok.

Håber at ovenstående hjælper jer lidt videre, det lyder som om at I er godt på vej, men tag det fortsat roligt, så hendes mave kan følge med, det er mange nye ting at forholde sig til, når hun både ammes, for modermælkserstatning (måske endda to slags), vælling og så grød... du skal tage det meget stille og roligt:o) Nu hvor hun ikke længere har ondt i nakken, så er det jo vigtigt at lillepigen ikke får ondt i maven:o)

Rigtig meget held og lykke og også god weekend til jer:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce