Annonce

Annonce

Svar: Sove rytme og modermælkserstatning


17. juni 2007

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Pia

Først tillykke med den lille dreng og det lyder som om at Elias er en rigtig sulten fyr, så mon ikke vægten snart stiger med sådan et indtag:o)

180ml lyder faktisk af en hel del, men nu skriver du ikke hvor meget og hvor tit du ammer og heller ikke hvor meget Elias vejer.

Du skal som en tommelfingerregel regne med at han skal have ca 1/6 af sin vægt i døgnet. Og det kan jo være svært helt at beregne, når han både amme og får flaske for du ved jo reelt ikke hvor meget han spiser hos dig.

Som udgangspunkt er det altid en god idé at lade ham starte ved brystet, så han fortsat stimulere dig til at producere mælk og så supplere op med en flaske efterfølgende. Men måske skal du ikke give flasken lige med det samme, da han virker til så at blive overfyldt og det betyder at han gylper en del og samtidig heller ikke sover.

Som sagt så afhænger hans indtag af hvad han vejer. Hvis han f.eks. vejer 4000g så skal han have mellem 650-700ml i døgnet og vejer han f.eks. 5000g så skal han have mellem 800-850ml i døgnet. Fordeler man dette på ca 6 måltider dagligt, så skal han have mellem 110-150ml hver 4 time. Nogle gange spiser han måske lidt mere og andre gange lidt mindre og den fleksibilitet må der være. Når jeg skriver hver 4 time, så er det fra den ene amning/flaske begynder til den næste begynder. Det vil sige at hvis du ammer/giver flasker kl. 12, så skal den næste amning/flaske gives senest kk. 16 også selvom han egentlig først var færdig kl. 13...

... og når det er sagt, så må du også her være ...


Annonce

... fleksibel og prøve at finde en rytme som kan passe til din lille dreng.

Det vil være en rigtig god idé, hvis du kan svøbe ham og give ham en sut. Samtidig skal han naturligvis også pludres med og have god kontakt, men han bør ikke være vågen i mange timer af gangen. De fleste børn vil i din drengs alder ikke kunne klare at være vågne i mere end max 2 timer ofte mindre, så skal de sove igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan overveje om du skal starte med at amme og lade ham spise, hvad han viser tegn til at have behov for. Hvis han bare falder i søvn ved brystet og virker træt og mæt, så har han sandsynligvis ikke behov for yderligere, men hvis han er vågen og har lyst til at snakke, så gør du det. Skift ham undervejs, nyd tiden med ham og udnyt at han gerne vil og er på. Når han så er ved at vise træthedstegn og trænger til at sove igen, så kan du svøbe ham og give ham en flaske som han så falder i søvn med. Måske vil han spise lidt, måske en større mængde, - du må forsøge dig frem. Hvis han bare sover, så kommer der ikke nogen bøvs lige der, så læg ham fra dig, men ellers så sid lidt med ham og se om han kan bøvse og læg ham så ned.

Det at han er svøbt hjælper ham til bedre at kunne finde roen selvom han ikke er i favn. Læg ham evt. i liften, sving ham lidt frem og tilbage eller vug ham lidt i barnevognen og hjælp ham på den måde med at sove - her må han gerne få en sut.

Jeg håber at ovenstående giver dig lidt mere hjælp til hvad du videre kan forsøge og at det vil give jer begge lidt mere ro. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Dårlig dagssøvn 2mdr

Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....

Læs hele brevet og Helens svar


22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Natfest

Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Nattesøvn og natteamning

Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.

Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned

Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce