Brev:
Nat og amning - en føljeton
Hej Helen
Her er pludselig sket ting og sager, så jeg vil gerne lige have dit input igen:-) Jeg har ikke rigtigt kunne gøre fuldt brug af dit råd fra sidste svar, idet min søn jo ikke tager sutteflaske eller mme, som du anbefalede.
MEN, så er jeg i mellemtiden blevet anbefalet en speciel sutteflaske fra Pigeon, hvor tutten skulle bevæge sig mere fleksibelt som brystvorten. Og det virker! Efter 8 mdr. kan vi nu give sutteflaske, og sørme om ikke den lille mand har spist 150 ml mme de sidste to aftener inden sengetid.
Igen dog et men. Han vågner stadig om natten, og stadig er det samme tidspunkt, nemlig kl. 1 (varierer måske med 10 min.). Tidligere har jeg jo været i tvivl om, om han var sulten, men selv når jeg har ammet kl. 23, er han vågnet kl. 1.
Hans gråd om natten var dog knap så intens efter første omgang mme inden sengetid, så jeg tog turen, og gik med ham indtil han blev rolig og tilbød ham vand, hvorefter jeg puttede ham igen – ingen amning! Kl. 3 vågnede han igen – han havde tisset igennem og var efter bleskift sværere at berolige. Han vedblev at smågræde i 30 min, hvor jeg var inde ved ham 4-5 gange – men uden at tage ham op og uden at amme! Morgenamning kl. 6.
I går fik han igen 150 ml mme inden aften, og vågnede kl. 2.15 – havde tisset igennem (nu kan bleerne åbenbart ikke klare, at der kommer mere væske gennem systemet). Han blev skiftet, fik vand og blev puttet. Vågnede kl. 3.15 og 4.15. Trøstede. Ingen amning. Morgenamning kl. 5.30.
Dagen ser dermed således ud:
- Morgenamning kl. 5-6. Sover igen indtil kl. 7-8.
- Formiddag: Fuldkornsgrød med frisk banan, vand af kop.(ca. 2½ til 3 timer efter morgenamning.
- Puttes til formiddagslur. Sover 1-2 timer.
- Frokost: Rugbrødshapser med leverpostej, torskerogn eller ost (det er altså ikke et hit, holder lige en pause med hapserne pt.), avocadomos (ikke et hit), grønsagsmos. Vand af kop.
- Ammes
Prøver at trække middagsluren, så han kun skal sove to gange på en dag. Ligger den for tidligt, så sover han igen mellem 16-17.20 i måske 45 min. (han bliver simpelthen for træt til at holde sig vågen indtil sengetid) Derfor prøver jeg at vente indtil efter eftermiddags-snacken.
- Eftermiddag: pt. sveskemos med frisk banan (modvirker lidt hård mave pga. jern) eller tykmælk med banan. Andre gange anden frisk frugtmos.
- Ammes
- Puttes når han selv udviser træthedstegn, oftest omk. Kl. 15. Sover ca. 1 time +/-. Han sover pludselig bedre indenfor i sin seng, så gåturen er nu oftest med ham siddende op og kigge på den spændende ...
... verden omkring.
- Aften: Grønsagsmos, vand af kop. Omkring kl. 18.00.
Og her kommer vi så til mit spørgsmål: normalt ville jeg amme ham omk. kl 19.30 inden han kommer i seng kl. 20.
Hvordan passer jeg nu flasken ind? Amning før sengetid er jo den sidste amning, der forsvinder, idet man trapper ned. Jeg vil derfor helst ikke erstatte den med mme i flaske. De sidste par aftener har jeg givet flaske omk. kl. 19., og så stadig ammet lige inden sengetid. Det er klart, at han ikke rigtig spiser noget ved mig så, men synes amning her er vigtig for putte-rutinen: hygge og tryghed!
Min bekymring er faktisk den, at jeg kommer til at overfodre ham. Han er ikke blevet vejet et stykke tid, men vil skyde på, at han ligger omk. 9,5 kg, men det kan være tættere på de 10 kg.
Spørgsmål altså:
- hvordan passes flasken ind, så jeg kan bibeholde aftenamningen? Uden at overfodre (hvis man kan det med hans alder taget i betragtning?)
- Er det bedst med vælling eller mme?
- Er 150 ml. en passende mængde?¨
Amning:
består nu af 4 gange i døgnet. Spiser han om natten, har jeg udeladt amningen til frokost (men nu er nattespisningen forhåbentlig overstået, hvis han fortsat kan beroliges på anden vis).
Pt. er jeg ved at eksplodere af ophobet mælk, idet han ikke spiser meget efter mme om aftenen. Og om morgenen tager han ikke nok til, at jeg kan amme ved begge bryster – så skriver lige nu ved middagstid med ondt i det ene, overfyldte bryst. Men det regulerer sig vel som tidligere efter lidt tid. Vil bare være sikker på, at jeg ikke pludselig har for lidt mælk i forhold til de ønskede amninger. Helt generelt spiser han ikke mere så meget ad gangen hos mig)
Han bliver 8 mdr. om en lille uge, og så kan jeg se, at du anbefaler 3 gange i døgnet.
Spørgsmål:
- Hvilken amning skæres her væk??
Mit mål er til slut at amme morgen og aften, og jeg forestiller mig at fortsætte indtil han er ti mdr.
Mange tak for dine råd så langt. Håber vi er ovre natte-amningen. Tilbage er vel blot at vente på, at han ikke vågner så meget mere, så alle kan sove godt. Den urolighed vokser han vel fra? Og ud fra det, jeg kan læse i brevkassen er det vel et stort skridt, at han ikke spiser mellem kl. 20. og 6. om morgenen.
Og så kan jeg i øvrigt sende de varmeste anbefalinger videre mht. den omtalte sutteflaske (hvis man på den måde må reklamere). Selvfølgelig virker det nok ikke for alle, men måske værd at prøve. Det er i hvert fald stort for os, at vi nu bedre kan overlade ham til bedsteforældrene.
Venlig hilsen
Bettina
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
Viden om børn:
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Flyverdragter til børn
Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.
Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.