Brev:
Fra mors trygge seng til egen seng og ammestop
Kære Helen
Tak for en fantastisk side!
Vi har nogle (klassiske, tror jeg) problemer med vores datter på 5 måneder (ca. 24 uger): putning, mor-syge og mad.
Mht. putning så er problemet, at hun har svært ved at falde i søvn alene – og at hun sover i vores senge. Om dagen skal hun trilles i barnevognen, og om aftenen skal jeg ligge ved siden af hende i sengen. Dog skal det siges, at hun faktisk falder forholdsvis hurtigt i søvn. At hun sover i vores seng skyldes, at hun ammes og stadig spiser ca. 3 gange om natten, hvilket jeg bliver alt for vågen af, hvis jeg skal op. Men efterhånden har jeg brug for at det ikke altid er mig der behøver at putte hende, så vi forhåbentlig vil kunne få hende passet uden at jeg behøver komme hjem til sengetid…).
Vi har prøvet at ligge hende over efter at hun var blevet ammet i sengen, men det gav ikke bare brok, men vildt skrigeri (hun er en bestemt dame), og det dur vi altså ikke. Måske griber vi rækkefølgen på ritualerne forkert an og det er her jeg håber du kan byde ind med lidt input ;o)
Og så er der ammenedtrapning. Jeg er ivrig efter at få trappet ned på amningerne, da jeg er startet halvtids på arbejde, og har brug for at kunne være væk fra hende mere end 3 timer. Desuden har vores læge til 5 mdrs undersøgelsen sagt, at det er på tide at hun får mere fast føde (Hun er en stor baby: Som 5 mdrs måler hun 73 cm og vejer 8 kg. Hun var 5,24 kg fra fødslen og 55 cm.)
Hun har fået grød siden hun var lidt over 4 mdr. Hun spiser dog ikke ret meget, men virker ok tilfreds. Faktisk har hun til dags dato (ca. 5 uger) ikke spist en hel (lille: 1 dl) portion. Men grødmåltiderne har overtaget 2 af amme-måltiderne, så det er da noget - men jeg har brug for at hun ’slipper’ mindst en mere om dagen – og tre grødmåltider er vel for meget pt.? Desuden har vi forsøgt at vænne hende til en flaske om aftenen (for at ændre ...
... putte-ritualet også), men flasken, som hun ellers tidligere har villet tage, er helt umulig nu.
Vores dag kan se sådan ud (men det svinger dog meget)
07.00 (ca) Vågner, ammes i sengen (morgenmad) og så op
09.00-09.30 Ammes og så i barnevogn (Hun spiser kun meget lidt v. amningen. Kan den måske udelades?) (Vil gerne over på flaske her)
11.00 (ca) Vågner
12.30 Grød (hirse eller ris evt. med lidt frugtmos) og vand af glas
13.30-14.00 Ammes og så i barnevogn
15.30 Står op og ammes
17.00-17.30 Aftenlur
18.00 Grød og vand af glas
19.00 Bad og i nattøj
19.45 Prøver at give hende vælling (hun har max spist 60 ml., måske er det for tæt på grøden? Eller hun ved at hun bliver ammet, når vi kommer op i sengen?)
20.00 Godnat til far og hunden, ’børste tænder’ (kigger på at mor bliver færdig) og så ind i dobbeltsengen – hvor hun typisk liver gevaldigt op og ligger og pludre og sparker og gør ved. Jeg nusser hende lidt på ryggen og vi hygger. ( - og det er meget hyggeligt, men det holder ikke i længden)
20.30-21.00 Ammes og falder i søvn (her kan jeg godt gå fra hende, når hun sover)
Altså, kort mine spørgsmål:
Hvordan får vi lavet en overgang fra at hygge med mor/sove med mor og blive ammet i søvn til at kunne falde i søvn selv i egen seng (stadig i vores soveværelse)? (skal vi tage det i etaper eller gøre det hele på en gang?) (Jeg vil gerne stadig hygge med hende en ½ times tid inden hun skal sove)
Kan du evt. lave et dags’program’ for os mht. mad og søvn? Jeg synes at hun sover bedre, når hun kommer ud på bestemt tider – så måske gør det sig også gældende med maden og der har vi så bare ikke fundet rytmen.
Og til sidst – mor-syge. Hvad gør man? Hun græder (nogle gange), når jeg går ud af rummet. Kan man langsomt vænne hende til det? Skal far bare forsøge at trøste? Eller hvordan griber man det bedst an?
På forhånd mange tak!
Med venlig hilsen
Jette
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
5. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Hej Helen Tak for dine tidligere gode svar:) Vores dreng er nu 6 måneder...
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
Viden om børn:
Angst hos børn
Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.
Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.