Svar: Rugbrødshapser
Kære Dorthe
Det er ofte en god idé at introducere lidt øllebrød først, så barnet vender sig til rugbrødssmagen som jo er lidt anderledes end den mad barnet ellers har spist.
Derudover så anbefales det at man begynder at mose grøntsager og lignende med en gaffel, så maden ikke længere er fint blendet men giver lidt konsistens og vender barnet til at skulle arbejde lidt mere med føden og herefter kan man så begynde med lidt rugbrødshapsere.
De fleste børn vil være parate til rugbrødshapsere omkring 8 måneder, her kan man også begynde med lidt godt kogte pastaskrue og lidt mere familiemad i stykker - f.eks. indmaden af en frikadelle osv.
Nogle børn er rigtig gode til at tygge og mestrer det meget hurtigt og andre børn skal have længere tid til det. Ofte kan det at servere den lidt grovere mos til barnet give en idé om hvorvidt barnet er mundmotorisk parat eller vil få maden galt i halsen.
Fra dine tidligere breve ved jeg at du allerede har givet hende meget af jeres mad blendet så hun er vandt til at få mad som smager af noget og får familiemad og jeg tænker derfor at det må komme an på en prøve med lidt rugbrødshapsere.
Det er meget vigtigt at du ikke overgår helt til det, hun skal stadig have sin grøntsagsmos ved siden af, så du skal tænke i at hun skal have både og - altså både mos som mætter hende og sikrer hendes ...
... energibehov (især fordi hun jo nok stadig er lidt småtspisende) og så får hun rugbrødshapserne til at øve sig på, som lidt ekstra guf:o)
Brug smørbart pålæg i begyndelsen, det kan være sildepostej, tunpostej, makrel, grøntsagsmos kan bruges - du kan lave det selv f.eks. avokadomos eller ærte og broccolimos, og skal det være lidt sødt kan du også bruge frugtmos. Vælg rugbrød uden kerner, f.eks. bondebrød.
Hapserne skal være meget små, så du er sikker på at hun ikke får dem galt i halsen. Du må forsøge dig lidt frem. Nogle børn har brug for at få så små hapsere at det nærmest mere er krummer, så kører de dem rundt i munden og det går fint. Andre børn har behov for noget større hapsere for at få fornemmelsen af at tygge for ellers får de 'krummen' i halsen... igen er børn så forskellige.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I starten synes jeg du skal give dem med fingrende, da en gaffel godt kan stikke lidt:o) Når hun så bliver ældre og kan klare lidt større stykker, så kan du begynde at bruge gaflen. Lad hende også selv forsøge sig, det må hun meget gerne:o)
Tænder er ikke noget problem, hun kan sagtens tygge uden tænder. Det handler mere om at være mundmotorisk parat og så handler det om at indtaget af gluten fortsat ikke skal være for højt, når man kun er 7 måneder gammel:o)
Håber at ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Vegetar og veganer
Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.
Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...