Svar: Sidde op
Hej med dig
Børn vil normalt være omkring 6 måneder før de er stærke nok i ryggen til at sidde. Her vil de kunne sidde kortvarigt i deres høje stol og vil således kunne sidde op imens de spiser. Når de falder sammen og runder i ryggen, så skal de ned på gulvet igen, da det er tegn på at de mangler styrke i ryggen til at kunne sidde længere tid.
Det bedste du kan gøre for din dreng er at lave nogle bevæge lege med ham, hvor han via bevægelse på gulvet får styrke i rygmuskulatur.
Bevægelege kan være:
- barnet ligger på ryggen og du cykler med barnets ben imens du f.eks. synger 'hjulene på bussen drejer rundt'
- barnet ligger på ryggen, grib om dit barns hænder og håndled og lad dit barn selv være med til at trække sig op. Først op i siddende stilling og derefter op at stå
- barnet ligger på ryggen, tag fat om læggen og bøj i barnets hofte og knæ. Lad dit barns underkrop rulle fra side til side.
- Hjælp dit barn med at dreje fra side til side, ved at lade det række efter noget ...
... legetøj.
- Barnet ligger på maven, hjælp med at hænder og arme holdes under brystkassen, så barnet ikke ligger og 'flyver', så er det svært at trille. Udnyt evt. puslepudens skrå sider, så barnet har lettere ved at komme fra maven og om på siden og derfra videre om på ryggen.
Din dreng må gerne sidde hos dig, men du skal ikke lade ham sidde, hvor du stabler ham op med puder og tæpper. Det er vigtigt at han ikke sidder, før han selv har styrke til at sidde.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når det er sagt, så ved jeg dog fra dine tidligere breve at din dreng kan være rigtig ulykkelig når han skal sove, også selvom du kører med ham i barnevogn. Derfor tænker jeg at det vil være okay, hvis det hjælper at elevere ham lidt - ikke så han sidder oprejst i vinkel, men så han ligger lidt højere med hovedet og bedre kan kigge ud. Nogle barnevogne har et lille ryglæn som kan bruges. Slå kalechen ned så han får udsigt og måske slapper mere af. Når han så sover, så læg ham ned, så han sover fladt.
Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.