Brev:
Søvn - ingen rigtig rytme
Kære Helen
Mange tak for dine gode råd. Jeg har skrevet til dig den 16. og 19. maj, da vores dreng, som er 9 måneder, ikke rigtig vil spise skemad. Du rådede os til at droppe natamningen, hvilket vi også rigtig gerne vil, men jeg har ligesom gået og ventet på, at vores dreng ville spise rigtig godt en dag (og så har vi været af sted nogle dage) - så han ikke var så sulten om natten, og at det derfor ville blive lidt nemmere for ham.
Men han har bare ikke spist mere - tværtimod har han i flere dag kun spist lidt skemad, og i dag har han stort set kun fået bryst (da han var træt og ikke ville sove, ammede jeg ham, da han stort set ikke har spist). Han har også sovet lidt mere uroligt om natten.
Nu har vi besluttet, at min kæreste tager over om natten fra i morgen. Jeg tænker, at det nok er ammingen, der gør, at han ikke vil spise skemad. I perioder vil han ikke op i sin højstol - normalt kan vi lege ham derned. Men de sidste par dage er han blevet ked af det næsten hver gang, vi prøver at sætte ham i stolen. Mon det er hans måde at sige på, at han hellere vil have mælk?
Jeg skriver til dig igen, da vi gennem de sidste måneder ikke rigtig har nogen rytme, hvad angår vores drengs søvn.
Fra han var ca. 2 måneder, til han var ca. 5 1/2 måned, sov han hver dag ca. 1 1/2 til 2 1/2 time om formiddagen (på vores altan), og om eftermiddagen sov han ca. 1 time. Fra han var ca. 3-4 måneder faldt han også i søvn af sig selv om aftenen, når han var blevet ammet og puttet - ca. mellem kl. 8 og 9. Da vores dreng var ca. 5 1/2 til 6 måneder ændrede han pludselig sovevaner - han ville ikke længere sove på altanen, og han blev ked af det, når han blev lagt i seng om aftenen.
Når jeg går tur med ham i barnevognen, falder han i søvn, hvis han er træt. Vores dreng virker ikke til at have så stort et søvnbehov i løbet af dagen. Han har altid sovet godt om natten - og har indtil for nylig - kun været vågen en gang om natten.
Jeg har ikke et bestemt tidspunkt, jeg lægger ham på, når han skal sove til middag, da det kan variere lidt, hvornår han står op. Han vågner i gennemsnit mellem kl. 7 og 7.30.
Jeg er begyndt at prøve at lægge ham til at sove indenfor om ...
... formiddagen, men det lykkes mig næsten aldrig - kun hvis jeg ammer ham i søvn. Han bliver vred og ked af det. Mange gange går vi så en tur i stedet for, men det kunne være rart, hvis han kunne sove den ene lur hjemme - og at han kan falde i søvn af sig selv. (Han skal passes om ca. 2 1/2 måned, og derfor vil jeg også gerne have, han kan falde i søvn af sig selv). Om eftermiddagen går vi næsten altid tur, hvor han så tager en lur.
I øjeblikket sover han ca. 1 til 1 1/2 time om formiddagen og ca. tre kvarter til 1 time om eftermiddagen. De sidste par uger har jeg ikke rigtig forsøgt at lægge ham i hans egen seng, når han skal sove, men har startet med at putte ham i vores seng, og da han "brokker" sig, ammer jeg ham. I en periode er han faldet i søvn om aftenen, når jeg ammer ham, og jeg har så lagt ham over i sin seng. Når han vågner om natten for at bliver ammet, kommer han over i vores seng og sover der resten af natten.
Når han ikke falder i søvn, mens han bliver ammet (jeg ammer ham altid i soveværelset), kommer han over i sin egen seng - jeg synger og vi siger god nat. Nogle gange brokker han sig med det samme, andre gange går der lidt længere tid, men så begynder han at græde. Min kæreste går så ind og lægger sig ved siden af ham og synger for ham, og efter et stykke tid falder han i søvn. Den sidste måneds tid er han begyndt at vågne flere gange i løbe af aftenen og græder, hvor jeg ammer ham.
Vi vil så gerne, at vores dreng kan falde i søvn af sig selv igen - både når han skal sove til middag og om aftenen. Er det os, der skal tåle lidt mere gråd, til vi får brudt den vane, vi har nu?
Jeg prøver at være meget opmærksom på at lægge ham, inden han bliver for træt, men det synes jeg ikke hjælper. Det kan svinge, hvor meget han sover om dagen. Jeg skal lige sige, at vi har været på weekend i pinsen, hvor han kom senere i seng nogle dage. De sidste par dage, hvor vores dreng ikke rigtig har ville spise og er blevet ammet meget og ikke har ville sove, har jeg haft rigtig dårlig samvittighed over, at vi ikke har nogen rytme.
Jeg håber, ovenstående giver dig et billede af vores søvnsituation.
Jeg glæder mig til at høre fra dig.
Venlige hilsner
Anne
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.