Annonce

Annonce

Svar: Bekymring og skyldfølelse


22. maj 2007

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære kære du

Tak for dit brev. Jeg kan godt høre at du har det svært i øjeblikket og selvom jeg ved fra dine tidligere breve at du er en mor som generelt tænker meget over tingene, så får jeg alligevel fornemmelsen af at her stikker noget lidt dybere og jeg tror det er meget vigtigt at du får talt med nogen om, hvordan du egentlig går og har det.

Dit fødselsforløb, det sygdomsforløb der var med din dreng da han var helt lille, bekymringerne om fremtiden osv. altsammen påvirker det og det er kun naturligt at du et eller andet sted oplever at det hele bare er for meget.

Jeg er ret sikker på at du har en efterfødselsreaktion og det skal du have hjælp til at få behandlet. Måske har du det i en sådan grad at du faktisk er depressiv og det er meget vigtigt at du får talt med nogen omkring dette før jeres næste barn bliver født.

Nu ved jeg jo ikke hvor jeg skal henvise dig til, da du bor i udlandet og det gør naturligvis det hele lidt sværere. Men der er selvfølgeligt også kvinder der hvor du bor, som har det ligesom dig og de får naturligvis også hjælp. Første skridt på derfor være at du henvender dig til din læge eller din jordemoder og fortæller hvordan du egentlig har det. At du er rigtig bange for den forestående fødsel, at du er bange for om du nu kan slå til som mor osv.

Ca 1 ud af 10 kvinder oplever at få en depression i forbindelse med en fødsel. Der er aldrig kun én årsag til fødselsdepressioner, det er en blanding af både psykologiske, biologiske og sociale faktorer som giver depression. Man kan således finde mange grunde og ser man på nogle af de ting som ofte bliver listet op som risikofaktorer så er det f.eks.:

En traumatisk fødsel, sygdom hos en selv eller ens barn, det at bo væk fra familien og mangle netværk, ens forhold til sin ægtefælle osv. lagde jeg en liste foran dig, så ville du ganske sikkert kunne vinge en del af dem af - ...


Annonce

... for du er i risikogruppen. Og selvom det er hårdt at høre det, så tror jeg det er vigtigt at du ved at det ikke kun er dig der har det sådan og det er ikke din skyld. Du behøver ikke skamme dig:o)

Det at få et lille barn er en stor omstillingsproces, hvor man skal til at finde ud af sin nye rolle - at være mor. Som kvinde er det helt naturligt at identificere sig og sammenligne sig med sin egen mor og det medfører nogle gange at man får meget svært ved at leve op til de krav man stiller sig selv om at være en god mor. Kravene du stiller til dig selv kan være urealistisk høje og det er enormt vigtigt at du har nogen omkring som du kan tale med om, hvad du kan og hvad du skal leve op til og om du overhovedet behøver leve op til noget. Det er enormt vigtigt at få dette på plads så du ikke føler dig mislykket.

I øjeblikket sker der rigtig mange ting for dig. Du er gravid igen og der er således rigtig meget drøn på dine hormoner. Det gør dig naturligt mere følsom og påvirkelig for forskellige faktorer og det gør dig også mere træt. Det at være mere træt sammenholdt med de psykologiske og sociale faktorer som også spiller ind på din situation, gør naturligt at du meget let havner i en cirkel, hvor du bare føler dig mere og mere mislykket, mere og mere som en dårlig mor. Og det som gør det så svært er at du med dit hoved, din fornuft godt kan sige til dig selv at det er noget pjat, at du faktisk er en supergod mor for dine børn (det ved jeg du er!!) men følelserne sidder ikke i hovedet, de sidder i hjertet og for at du skal få det bedre, så er det nødvendigt at du taler med nogen omkring det.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så lov mig at du søger hjælp, du skal ikke gå og have det sådan, men du skal bede om hjælp.

Inde på www.gaia-instituttet.dk kan du læse mere om fødselsdepression og du kan også 'teste dig selv'.

Sender dig et stort stort knus herfra Danmark, pas nu godt på dig selv:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og klem en lille smule mælk ud af brystet, som kasseres.

- Malk ud i en ren skål, som mælken let kan sprøjtes ned i

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce