Svar: Børn og sukker
Kære Ulla Lauritsen
Det er meget svæt for mig at svare konkret på dit spørgsmål, da holdningerne er mange og da jeg ikke er ekspert på dette område.
Når man taler om sukker eller kulhydrater så inddeler man dette i tre hovedgrupper: Monosakkarider (f.eks. glukose og fruktose), Oligosakkarider (f.eks. laktose og sakkarose) og Polysakkarider (f.eks. stivelse og kostfibre). Efterhånden som barnet bliver ældre bliver det også bedre til at fordøje stivelse. Et lille barn på ca. en måned vil kunne fordøje ca 1g stivelse pr kg kropsvægt, hvilket stiger til ca 6g pr. kg efter nogle måneder.
Modermælk indeholder sukker (laktose) i stor mængde ca. 70g/liter.
Almindeligt sukker er Sakkarose. Man ved at der er en sammenhæng mellem indtaget af almindeligt sukker og f.eks. risiko for caries. Sukker indeholder energi men ikke andre næringsstoffer og sundhedsstyrelsenanbefaler derfor at sukkerindholdet i kosten holdes på et minimum.
Med hensyn til kunstige sødestoffer, så findes der også mange forskellige af ...
... disse og nogle er bedre/værre end andre - alt efter hvordan man ser på det.
De fleste kunstige sødestoffer er meget energirige også mere end almindeligt sukker, så i forhold til dit spørgsmål kan en del sødestoffer have samme hyperaktive virkning, som sukker.
Der har også være en del diskutioner om, hvovidt visse sødemidler påvirker hjernen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Min umiddelbare holdning er at der ikke er nogen mening i at vænne sit barn til kunstige sødestoffer for at spare på sukkeret. Gennem sødestoffernenfår barnet også smagen for det søde og undersøgelser viser at børn der vokser op med at få meget sødt og vil ønske dette i voksenalderen. Af sndhedsmæssige årsager er det derfor vigtigt at modvirke udviklingen af en sød tand.
Hvis man skal sige noget positivt om sødestoffer, så skader det ikke tænderne på samme måde som almindeligt sukker. Hvis man derfor vil give sit barn saftevand, kan det derfor være en fordel at vælge et lightprodukt, hvor frugtinholdet osv. stadig er i orden.
Håber du kan bruge noget af dette svar.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.