Annonce

Annonce

Svar: Hvor meget mælk,opdragelse, dagplejestart


10. maj 2007

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Chouchou

Det er helt korrekt at din datter fra 1 års alderen skal til at undvære sine sutteflasker og det vil være rigtig godt, hvis du kunne komme ned på kun 1 dagligt, som så stille og roligt kunne gå over til at være en kop mælk til natten.

Jeg synes derfor du skal forsøge at fjerne eftermiddagsflasken, så det kun er den flaske hun får kl.19 som du bibeholder. Den indgår sandsynligvis som en del af putteritualet og hun sover rigtig godt efter den.

Du skriver at hun har svært ved at drikke af kop, men hun drikker af tudkop og du skal naturligvis være opmærksom på om hun får væske nok, når du nu fjerner en flaske. Du kan forsøge at lade hende drikke af en kildevandsflaske - det klarer nogle børn rigtig godt og det er lidt anderledes og måske mere spændende. Du kan også prøve om du kan få hende til at drikke lidt af et sugerør - det kunne måske være en lille brikjuice en gang imellem, når det skal være lidt festligt.

Jeres plan for dagen lyder rigtig fint. Hun lyder til at spise noget af alle fødevarer og generelt være glad for også at få jeres mad. Har du prøvet med hjemmebagte boller eller pølsehorn... en grovbolle eller havregrynsbolle kunne også være en god idé, hvis hun ikke altid er til så meget brød.

Det er fint at du giver hende tykmælk, da dette også tæller med i mælkeindtaget. Giv hende også lidt ost af forskellig slags og en gang imellem kan du lave en milkshake, hvor du blender banan med sødmælk. Brug også mælk på frugtmos og grød, som en gammeldags frugtgrød med mælk og lav sovs af mælk. Det hele tæller med. Hun skal have ca 500ml dagligt, så er hun dækket rigtig fint ind.

Med hensyn til at kaste med maden, så er der jo flere ting i dette. For det første så afventer hun jo tilsyneladende en reaktion fra dig og det er et led i hendes udvikling at undersøge dette, det er således også en del af det at opdrage. Derudover så handler det måske om at hun ikke er reelt sulten, hvis hun var sulten, så må man gå ud fra at maden kom i munden... Det er naturligvis vigtigt at lade hende udforske, men I skal også forsøge at lære hende de regler I har i jeres familie. Hvis din datter således bevidst smider med maden og gør det selvom du har sagt nej, så ville jeg flytte endten hende eller hendes tallerken. Hun er færdig med at spise. Ikke på nogen voldsom måde, men bare sige slut. Hvis hun protesterer, så kan du give hende tallerkenen igen og atter lade hende forsøge sig, men sker ...


Annonce

... det samme, så er hun altså ikke sulten og så er måltidet forbi.

Hun husker fortsat bedst, hvis en handling følger med og derfor er det en god idé at du samtidig med at du siger nej, f.eks. flytter hendes tallerken.

Når der er noget din datter gerne vil, eller noget hun ikke vil, eller noget som driller hende på den ene eller anden måde, så bliver hun frustreret. I vores almindelige dagligdag føles konflikterne besværlige og vi har som voksne ofte et stort ønske om "at nu skal vi have det hyggeligt", det er f.eks. ved spisebordet, eller ved sengetid at konflikterne opstår og det hører et eller andet sted til.

I den forbindelse er det meget vigtigt at du ved, at konflikter ikke kan undgås - de er en del af livet og I skal have de konflikter engang imellem. Både forældre og børn, det er med til at udvikle os alle:o) Men naturligvis under forudsætning af at man løser dem på en god måde.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Mit råd til dig er derfor at du virkelig forsøger at lytte tid, hvad det er din datter protesterer imod, når hun bliver vred og viser sit temperament, altså de situationer, hvor du føler at hun prøver dig af. Ofte opstår konflikter fordi barnet gerne vil prøve selv og ikke helt magter det og lytter du og forstår det, så kan du tilbyde at hjælpe hende og I kan gøre det sammen. Andre gange er det fordi hun gerne vil noget andet, kan det lade sig gøre, er der mon et alternativ...

Med hensyn til start i dagpleje, så er det vigtigt at du selv har det godt med at aflevere hende. Hvis hun fornemmer at du er utryg ved det, så bliver hun også utryg og vil protestere højlydt mod at skulle afleveres. Men mærker hun at du synes det er rart og okay, så vil hun også lettere kunne føle dette. Børn spejler sig i deres forældre og hvis det er for svært for dig at aflevere, så skulle I måske lade far gøre det i en periode.

Det vil samtidig være godt at du lige taler med dagplejeren om hvorvidt du skal blive der lidt eller om det er bedre at I ret hurtigt får vinket farvel gennem ruden og så er du væk. Det kan nogle gange være en god idé ikke at trække tiden, idet din datter så igen vil få fornemmelsen af at der må være noget galt siden mor ikke vil gå fra mig. Hvorimod, hvis man går lidt hurtigt og med ro og glæde, optimisme, så kan det godt gå lettere. Så prøv at tale med dagplejeren om hvad hun synes er bedst i jeres situation. Børn er jo forskellige og har forskellige behov.

Rigtig meget held og lykke med det hele:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce