Svar: Mad, rytme og søvn
Kære Mette
Jeg synes som udgangspunkt at du skal holde dig til den hjemmelavede mos om aftenen. Både fordi jeg synes det er vigtigt at maden tager udgangspunkt i jeres mad og fordi jeg personlig hellere spiser kartoffelmos af kartofler og ikke pulver... :o)
Derudover tænker jeg at du skal forsøge at give lidt af de mere søde grøntsager. Du kan købe deciderede "søde kartofler" og gulerod er også mere sødt i smagen. Det samme er ærter og majs og jeg vil derfor foreslå dig at du prøver at lave en grøntsagsmos med disse typer af grøntsager. Græskar kunne måske også bruges, hvis du kunne finde det...
Derudover så hjælper det nogle gange at fjerne kartoflerne fra mosen selvom der i alle bøger står at kartoffel er en god basis. Det er sådan at nogle børn bare ikke bryder sig om kartoffel, så du kan også prøve at lave grøntsagsmos uden kartofler og så forsøge med nogle af de mere smagfulde ting som f.eks. lidt blomkål, broccoli eller squash.
Som du beskriver din dreng, så handler det ganske givet om smag og det er det du skal fokusere på. Det er korrekt at i DK går vi meget op i at børn skal begynde med det mindre søde inden de introduceres for det meget søde. I Sydeuropa går man dog ud fra devisen om at børn er vandt til noget meget sødt nemlig modermælken og derfor er det godt at starte med ...
... det søde og så introducere det mindre søde efterhånden... sådan er der så meget. Det vigtigste er at barnet spiser, har lyst og interesse for det og spiser varieret.
En måde at introducere lidt grøntsagsmos kan også være at bruge f.eks. risgrød som basis og så bruge grøntsagsmos som topping i stedet for frugtmos.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I forhold til rytme og søvn så lyder jeres plan for dagen rigtig fin og det er dejligt at se at han virker så god til at selvregulere. Han sover ikke for meget og I må gå ud fra at det er hans behov lige nu. Når han bliver omkring 6 måneder så vil hans søvnrytme sandsynligvis ændre sig og du må prøve at følge det du oplever er hans behov.
I forhold til det med stofbleen, så er det jo desværre aldrig nogen garantier her i livet:o( Du skal naturligvis sikre dig at han kan trække vejret, men det er meget brugt at lægge en stofble ved barnets ansigt fordi det netop skærmer og giver ro, hjælper barnet med at slappe af og lukke verden ude. Og det er sådan set fornuftigt nok, man skal dog altid sikre sig at det er sikkerhedsmæssigt i orden at gøre det og derfor må du være hos ham så du har ham under opsyn og når han først sover så forsøge at trække kluden lidt væk så du er sikker på at han kan trække vejret.
Nu tror jeg vist at jeg har fået svaret på det hele :o) Rigtig god weekend fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.