Svar: Manglende lyst til mad og opkast
Kære Anne
Nogle børn har rigtig svært ved at skille tingene ad, når det drejer sig om mad og med det mener jeg at de bliver forvirrede, når de f.eks. får grøntsagsmos med små stykker kød. De kan simpelthen ikke finde ud af om de skal tygge det eller bare synke det.
Til børn som har det sådan, og det lyder som om Tobias kunne tilhøre dem:o) så er det ofte en rigtig god idé at servere tingene adskilt. Altså så mos og grød serveres ved siden af mad i stykker som skal tygges, som man skal arbejde mere med. Det at se forskel og fornemme forskellen i munden vil sikkert kunne hjælpe jer.
Det handler således ikke om at Tobias ikke kan tygge, men om at han skal vide hvornår han skal tygge og hvornår han bare skal synke.
Prøv derfor at give ham ren grød og ren grøntsagsmos med ske, som han bare skal spise stille og roligt. Og prøv så at tilbyde ham mere og mere af jeres mad men i små stykker ved siden af. Det kan både være helt små stykker rugbrød, som du hjælper ham med at få i munden og det kan være større stykker brød, som han selv får lov til at sidde med i hånden og øve sig i at opbløde i munden med lidt spyt.
Giv ham gerne indmaden af en frikadelle som små stykker, giv ham en kartoffelbåd i hånden osv. Altså så han på den måde får jeres mad, men serveret så han kan se hvad det er samtidig med at han ...
... fortsat får noget mos som mætter ham godt.
Det er vigtigt for ham at I spiser sammen og at han ser at han får det samme som I får. Hans mad skal tage udgangspunkt i jeres mad, det skal smage af noget og det skal se ud af noget. I skal udnytte hans naturlige nysgerrighed efter at putte i munden og det er vigtigt at I giver ham så meget forskelligt som overhovedet muligt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg synes ikke at I skal begynde at skære ned i antal af måltider, det er fint med det han får. Det er bare tilbuddet som I skal ændre lidt på.
En plan kunne se således ud:
Tidlig morgen 05: Flaske
Morgen 08.00: Havregrød og tilbyde en brødskorpe at gnave i fra det brød du spiser, eller hvad du nu får
Formiddagslur
Frokost 11.30: Grønsagsmos, forsøge med helt små rugbrødshapsere eller måske lidt frikadelle fra aftenen i forvejen.
13.00: Flaske, puttes og sover middagslur
15.00: Frugtmos og flaske
17.00: Evt. powernap
18.00: Grøntsagsmos af rodfrugter og andre grøntsager som virkelig smager af noget. Sovs osv fra jeres mad og tilbehør af lidt af jeres mad i små stykker separat serveret
19.30: Puttes til natten med flaske
23.00: Flaske
Nogle børn har bare en lille appetit og det vigtigste er jo at Tobias trives og har det godt. Men prøv med den separate servering og meget mere smag og flere udfordringer. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.