Annonce

Annonce

Svar: Sprogudvikling - 14 mdr.


4. maj 2007

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Christians mor

Jamen dog, sikke noget. Jeg håber at penicillinen er ved at hjælpe så Christian idag har fået det lidt bedre.

I forhold til hans sproglige udvikling, så skal man naturligvis give ham de bedste forudsætninger for at lære sproget. Han er kun 14 måneder gammel og har nu haft problemer med ørerne i en længere periode, så der er ikke noget at sige til at han endnu ikke taler så meget.

De 'normale' rammer meget vide. Nogle børn taler meget hurtigt og andre børn meget senere. De store forskelle skyldes både arv og miljø og så er børn bare forskellige.

Du kan overveje om du skal få lavet en ørescreening på ham, når I nu er ovre alle mellemørebetændelserne. I vil kunne få testet hans hørelse hos ørelægen.

Det vigtigste er dog at I taler med jeres dreng. I skal ikke presse ham til at sige ting og efterligne jeres ord. Det er meget vigtigt at han føler glæde ved at kommunikere og det oplever han ikke hvis han føler sig presset.

Se på ham imens du taler, så han kan se dit ansigt og din mimik. Når du sidder og læser højt, så hold din mund bag ved hans ører så lyden kommer bagfra, så hører han bedre. Det er altså en god idé at han sidder på dit skød, når du læser højt og ikke sidder ved siden af dig.

Når du gør noget, så lad ham se hvad du mener. Når du trækker hans bluse over hans hoved så siger du "af med blusen", når du hælder mælk op, så fortæl at det er mælk, dejlig kold mælk. Når du gerne vil have ham til at hente sin dyne så start med at gå med ham "skal vi hente dynen" så han ved hvad du mener. De fleste børn er forøvrigt omkring 18 måneder før de mestrer at følge en opfordring om at hente noget i et andet rum.

Det samme når du f.eks. er igang med at lave frokost. Tag ...


Annonce

... ham med og tal med ham om at det er frokost I laver. Stille og roligt så vil han lære at frokost betyder at I skal spise og vil selv kravle i sin stol når det er tiden. Han lærer ordenes betydning ved at høre det samme igen og igen og kunne se sammenhænge.

Undgå for meget støj, så lad være med at have radioen eller fjernsynet kørende hele dagen. Det gør det lettere for ham at høre, hvad du siger.

De første måneder hvor børn lærer ord, går det langsomt fremad og udtalen er svært. Derfor vil mange af de første ord være 'babysprog' som måske især forældrene forstår. Far kan f.eks. hedde 'Ba', kiks kan hedde 'Kih', sko hedder 'do' osv. I begyndelsen vil det ofte kun være enkelte nye ord om måneden og det er som om at ordene lagrer sig, som om de ligger og venter. Omkring 2 års alderen, så begynder de fleste børn at bruge deres ordforråd og også at kunne bruge mere end et ord af gangen.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så min umiddelbare tanke er at det naturligvis er godt at du er opmærksom på din drengs sprog, men at det lyder normalt ikke at tale så meget, når man kun er 14 måneder. Jeg synes det er synd, hvis ørelægen har gjort jer unødigt bekymrede og samtidig er det dog også vigtigt at I er opmærksomme på om jeres dreng begynder at sige lidt flere ord, når nu hans ører får det bedre. Ellers kunne det være en god idé at få tjekket hans hørelse og så må vi se om ikke det kommer stille og roligt:o)

Måske har han brugt rigtig meget energi på sin motoriske udvikling og nu er det så tiden til det verbale:o)

Inde på www.sundhedsoplysning.dk kan du købe den lille bog "Barnets sprog - giv det en hjælpende hånd", som du måske kan bruge.

Håber jeg har fået givet jer lidt ro i sjælen. Rigtig god weekend og fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce