Svar: Vil ikke sove i egen seng og sover heller ikke igennem
Kære Rikke
Tusind tak for dit brev - og ligefrem fan, det må jeg sige:o) TAK!
Rikke, hvad spiser lillepigen i løbet af dagen? Du skriver at hun sover 2 lure dagligt og det lyder umiddelbart passende for hendes alder, men jeg tænker at hun skal have noget mere mad og hun spiser sandsynligvis ikke nok fordi hun jo får så meget mælk hos dig. Du skriver at hun ikke vil tage sut, men har du nogensinde overvejet en flaske - det kunne jo være om aftenen, så hun fik en flaske til natten og dermed blev mættet godt af. Måske kunne hun drikke 200ml og hvis hun gjorde det så ville du vide at det havde hun fået, så ville du sandsynligvis også bedre kunne slappe af og sige til dig selv at hun ikke nødvendigvis skulle have brystet for hun var ikke sulten...
Jeg synes derfor at en flaske kunne være et forsøg værd. Du kan vælge om du skal give hende modermælkserstatning (måske bruger du noget i hendes mad i forvejen) eller om du skal prøve med vælling.
Derudover skal du være sikker på at hun får både mælk og mad nok i løbet af dagen, så hun ikke behøver indhente dette om natten.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen: Amning, det er en dejlig måde for jer at vågne på
Formiddag: Grød, havregrød, flerkornsgrød eller lignende med mælk evt. lidt frugtmos og vand af kop
Puttes til formiddagslur med amning og sover her en lille times tid
Frokost: Grøntsagsmos med kød/fisk, prøve at sidde med en brødskorpe i hånden i sin høje stol osv. Vand af kop
Puttes til middagslur med amning, sover måske et par timer
Eftermiddag: evt. en portion grød med lidt frugtmos
Sen eftermiddag: Amning
Aften: Grøntsagsmos med kød/fisk, stille og roligt får hun lidt af jeres mad, vand af kop
Puttes til natten med amning eller en flaske (som jeg synes I skal overveje, I kan jo evt. starte med at købe en brik på 200ml og se hvad der sker, hvis I giver hende det)
Sen aften 23: Amning
Nat (24-06): Skal som udgangspunkt sove her og har hun fået mad og drikke som ovenfor beskrevet, så tror jeg altså godt at hun kan sove 6 timer....
Jeg synes ikke det gør noget at du ammer hende i søvn, det er både rart og omsorgsfuldt og hun er stadig ikke særlig gammel:o)
Du ...
... skal dog kikke på hende og vurdere hvornår du lægger hende fra dig for hvis hun falder i søvn og så vågner op idet hun flyttes så bliver hun utryg. Så når I lægger hende fra jer, skal det være inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver flyttet ellers er det synd for hende. Det er derfor vigtigt at hun lige når at følge lidt med i at hun rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre.
Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser.
En anden metode er at du simpelthen lægger dig med hende på jeres seng og ligge og ammer hende i søvn der. Lad hende ligge, sikre dig at hun ikke kan trille ned at sengen og lad hende så sove der hvor hun er faldet i søvn. Når du så selv går i seng sen aften, så ammer du hende igen og i forbindelse med denne amning, så flytter du hende til hendes egen seng.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg kan fornemme at trygheden og nærheden betyder meget for jer begge og derfor tænker jeg at denne metode måske godt kan være god for jer. Glem alt det du har i baghovedet om at man ikke skal give børn dårlige vaner, at de ikke skal forkæles osv. Det er slet ikke det, det handler om. Det handler om at gøre hende tryg og hjælpe hende med at falde i søvn på en god måde, en måde hvor I alle kan have hjertet med.
Og så overvej det med flasken. Hvis du vælger sidstnævnte metode, så kan du overveje om du skal give hende flasken på det tidspunkt hvor du så flytter hende til egen seng - far vil også kunne gøre dette, så hvis du har brug for at sove lidt mere end dag, så kan far jo tage over:o)
Håber at mine tanker hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke med det hele fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre