Annonce

Annonce

Svar: Søvn og rutine


28. april 2007

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære familien T.

Jeg kan godt forstå at I er ved at være trætte, det må jeres dreng bestemt også være:o) Jeg vil prøve at dele lidt af mine tanker med jer og så må I selv vælge til og fra.

Jeg kan ikke ud af jeres brev se om jeres dreng får andet at spise end modermælk, men ud fra det I beskriver, så tænker jeg at I skal igang med noget skemad. I kan overveje om han skal fortsætte med at få sit mælkebehov dækket via modermælk eller hvordan I har det med et supplement med modermælkserstatning. I nogle familier er det jo meget vigtigt at amme og udelukkende give dette, i andre familier vil det være lige så rart at kunne give en flaske f.eks. til natten.

Derudover tænker jeg at det måske kan være rart for jer at vide, at nogle børn er meget vågne og generelt er meget på. Måske har I set andre spørgsmål her på siden som handler om det man kalder "High Need Babies" og ud fra jeres beskrivelse, så tænker jeg at jeres dreng måske hører til denne gruppe.

Jeg går normalt ikke ind for at putte børn i kasser, men jeg tænker at det kan være rart for jer at vide at I ikke er alene om at synes det er svært. Når man ved at det er sådan han er og at det ikke er fordi I gør noget forkert, så er det måske også lettere at acceptere, lettere at leve med:o)

Nogle børn er utroligt meget på og har et meget højt aktivitetsniveau. Disse børn bliver let irriterede og de er meget følsomme overfor forandringer. De kan vågne med et skrig fordi de er sultne og samtidig kan de også være for ophidsede til egentlig at mærke, når maden er der.

Det kan tit være rigtig svært at opfylde disse børns behov og man kan som forældre meget hurtigt få en følelse af ikke at slå til. På den ene side kræver barnet rigtig meget stimulation og på en anden side, så får de meget let så mange indtryk at de har svært ved at bearbejde dem. Man kan således meget let stå i en situation, hvor man enten kommer til at overstimulere og give for mange indtryk eller kommer til at understimulere og skærme for meget og uanset hvad man gør, så opleves barnet som klynkende og utilfreds. Det er bestemt ikke nemt.

Disse børn har ofte et ekstra stort behov for kropskontakt og vil helst bæres rundt og protesterer f.eks. mod at ligge i barnevogn. DEt er tit svært for dem at overgive sig til søvnen og de sover meget ofte uroligt og ikke særlig tungt selv når de er faldet i søvn. Generelt sover disse børn også mindre end andre børn. De tåler ikke forandringer og nye omgivelser særlig godt, har det igen bedst ved at være i favn og observere ...


Annonce

... på afstand og generelt har de et meget stort tryghedsbehov og behov for at være meget tæt sammen med deres forældre både dag og nat.

Har I nogensinde prøvet en slynge? Jeg tænker at det at kunne gå rundt med jeres dreng på denne måde måske vil være noget han vil finde ro ved, som kunne få ham til at slappe lidt af og måske få sovet lidt og I kunne samtidig få jeres arme lidt aflastet og kunne måske også få lavet lidt mere praktisk.

I forhold til jeres drengs alder og det faktum at han måske hører til de børn som ikke sover så meget som gennemsnittet, så tænker jeg at I måske skal lave en plan som hedder at han sover to gange dagligt - en formiddagslur og en lur over middag. Jeg tænker at det kan hjælpe jer til ikke at fokusere helt så meget på at "Nu SKAL han sove" for jeg tror det er et meget vigtigt budskab for jer - at han ikke nødvendigvis behøver at sove så meget.

Jeg synes 20 minutter er for lidt, men en time om formiddagen vil være okay, hvis han så kan tage et par sammenhængende timer over middag. Det kan også være at han kan tage 2 x 1½ time og så må det være sådan. Ud over lurene om dagen skal han så have noget mad som mætter ham og jeg tænker at en plan for dagen med 2 måltider skemad, 2 lure og bryst kunne se således ud:

Morgen 6: Bryst

Formiddag 9: Bryst

Puttes til formiddagslur 9.30-10 og sover ca 1 time

Frokost 12: Grød af ris, majs, hirse, boghvede - evt. med lidt frugtmos på, vand af kop


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Bryst og puttes til middagslur kl ca 13 og må gerne sove et par timer her, hvis du f.eks. ved en tur i barnevognen kan lære ham dette

Eftermiddag 15.30: Bryst

Aften 18: Grøntsagsmos af kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash, vand af kop

Bryst og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23: Bryst eller det er her I måske skulle overveje en flaske vælling eller mme

Nat: Evt. bryst x 1 mellem kl. 23-06, men i princippet er han ved at nå en alder, hvor han i takt med at han får mere skemad vil kunne undvære amning i dette tidsrum.

Mit råd til jer er altså at I bevidst søger at få en fast rytme for dagen både hvad angår mad og søvn og at I begynder at kigge lidt mere på klokken en på de signaler jeres dreng sender, netop fordi jeg tror han hører til de lidt mere sensitive børn:o)

Og til sidst vil jeg lige sige at I ikke skal tro det er skidt at have en så aktiv dreng som I har. Han er en sund og dejlig dreng med masser af gåpåmod til livet og det er ikke skidt, tværtimod:o)

Håber I kan bruge mine tanker lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce