Annonce

Annonce

Svar: Amning, søvn og struktur


27. april 2007

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Susanne

Jeg kan godt forstå at du gerne vil stoppe amningen - jeg tror nemlig også at din datter bliver lidt forvirret over nogle gange at få lov og andre gange ikke. Problemet i dette er dog, at hun fortsat skal have sin mælk og da hun ikke drikker modermælkserstatning af hverken kop eller flaske, så er det rigtig svært at få hendes mælkebehov dækket. Hun må gerne få lidt komælk og komælksprodukter, men det bør ikke fylde mere end modermælk eller modermælkserstatning med den alder hun har, og det vil det jo komme til, hvis du stopper amningen helt.

Jeg tænker derfor om du vil kunne nøjes med at amme hende når hun skal sove og så tidlig morgen, når hun vågner? Egentlig bør hun ammes 3 gange dagligt, men for ikke at forvirre hende for meget, så vil det være okay med to amninger morgen og aften og i løbet af dagen vil hun så kunne få lidt tykmælk eller lignende.

Derudover tænker jeg at det vil være rigtig godt, hvis I kunne følge nogle mere faste tider for dagen. Jeg tænker også at hendes formiddagslur er ret lang og det kan være en god idé at korte denne ned - hendes søvn om dagen har også betydning for hendes søvn om natten. De fleste børn vil i hendes alder godt kunne nøjes med en lur på 1 time (måske nogle gange 1½) og så sove et par timer om eftermiddagen. På den måde vil de også kunne nøjes med to lure dagligt. Det vil give plads til en anden rytme i forhold til mad og da tingene hænger sammen, så synes jeg det er værd at prøve om ikke det vil ændre lidt i forhold til nattesøvnen.

Jeg forestiller mig også at I skal til at give jeres datter meget mere rigtig mad. Hun skal igang med rugbrødshapsere, ris og pastaskruer - altså mad som skal tygges og arbejdes med. Hun skal ikke kun have dette - hun skal have begge dele, altså den grød og mos som I plejer at give + mad i stykker der som ...


Annonce

... udgangspunkt er det samme som det I andre spiser.

Det kan således være en rigtig god idé at kigge lidt mere på uret og være lidt mere styrende i forhold til søvn og måltider.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Bryst

Morgen 7.30-8: Grød, vand eller mælk af kop

Formiddag 9-9.30: ½ banan eller anden frugt, vand af kop
Puttes til formiddagslur 9.30-10 og sover ca en time. I skal altså prøve at holde hende vågen, så hun ikke sover morgenlur, men strække hende til en formiddagslur og så vække hende stille og roligt efter ca 1 times tid.

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskellige smørbart pålæg + grøntsagsmos ved siden af, vand af kop
Puttes til middagslur ca kl. 13 og sover her et par timer, måske mellem 2-3 timer, det må I se


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15.30-16: En lille portion tykmælk eller A38 (3,5%) med lidt frugtmos, friske bær, måske lidt rugbrødsdrys. Vand af kop

Aften 18: Grøntsagsmos med kød/fisk og tilbehør af familiemad. Gerne små stykker indmad af en frikadelle (kød/fisk), gerne pasta med kødsovs, kartoffelmos med millionbøf, boller i karry, laks og spinat - sovs... hvad I nu spiser og meget gerne både i stykker og moset, så hun kan blive godt mæt.
Evt. lidt frugtmos til dessert med lidt mælk på

Ammes og puttes til natten 19.30

Sen aften 23: Evt. amning

Nat: vand

Jeg er ret sikker på at en anden struktur for dagen vil gøre noget for jer. Samtidig skal I dog også være bevidst om at jeres lille pige jo er igang med en stor udvikling i øjeblikket, som gør at hun drømmer mere og derfor også sover mere uroligt. Hendes opvågninger om natten hænger derfor også sammen med hendes udvikling og det er vigtigt her bare at berolige hende, hjælpe hende med at blive lagt godt og komme videre i søvnen.

Håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce