Annonce

Annonce

Svar: Amning, søvn og struktur


27. april 2007

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Susanne

Jeg kan godt forstå at du gerne vil stoppe amningen - jeg tror nemlig også at din datter bliver lidt forvirret over nogle gange at få lov og andre gange ikke. Problemet i dette er dog, at hun fortsat skal have sin mælk og da hun ikke drikker modermælkserstatning af hverken kop eller flaske, så er det rigtig svært at få hendes mælkebehov dækket. Hun må gerne få lidt komælk og komælksprodukter, men det bør ikke fylde mere end modermælk eller modermælkserstatning med den alder hun har, og det vil det jo komme til, hvis du stopper amningen helt.

Jeg tænker derfor om du vil kunne nøjes med at amme hende når hun skal sove og så tidlig morgen, når hun vågner? Egentlig bør hun ammes 3 gange dagligt, men for ikke at forvirre hende for meget, så vil det være okay med to amninger morgen og aften og i løbet af dagen vil hun så kunne få lidt tykmælk eller lignende.

Derudover tænker jeg at det vil være rigtig godt, hvis I kunne følge nogle mere faste tider for dagen. Jeg tænker også at hendes formiddagslur er ret lang og det kan være en god idé at korte denne ned - hendes søvn om dagen har også betydning for hendes søvn om natten. De fleste børn vil i hendes alder godt kunne nøjes med en lur på 1 time (måske nogle gange 1½) og så sove et par timer om eftermiddagen. På den måde vil de også kunne nøjes med to lure dagligt. Det vil give plads til en anden rytme i forhold til mad og da tingene hænger sammen, så synes jeg det er værd at prøve om ikke det vil ændre lidt i forhold til nattesøvnen.

Jeg forestiller mig også at I skal til at give jeres datter meget mere rigtig mad. Hun skal igang med rugbrødshapsere, ris og pastaskruer - altså mad som skal tygges og arbejdes med. Hun skal ikke kun have dette - hun skal have begge dele, altså den grød og mos som I plejer at give + mad i stykker der som ...


Annonce

... udgangspunkt er det samme som det I andre spiser.

Det kan således være en rigtig god idé at kigge lidt mere på uret og være lidt mere styrende i forhold til søvn og måltider.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Bryst

Morgen 7.30-8: Grød, vand eller mælk af kop

Formiddag 9-9.30: ½ banan eller anden frugt, vand af kop
Puttes til formiddagslur 9.30-10 og sover ca en time. I skal altså prøve at holde hende vågen, så hun ikke sover morgenlur, men strække hende til en formiddagslur og så vække hende stille og roligt efter ca 1 times tid.

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskellige smørbart pålæg + grøntsagsmos ved siden af, vand af kop
Puttes til middagslur ca kl. 13 og sover her et par timer, måske mellem 2-3 timer, det må I se


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15.30-16: En lille portion tykmælk eller A38 (3,5%) med lidt frugtmos, friske bær, måske lidt rugbrødsdrys. Vand af kop

Aften 18: Grøntsagsmos med kød/fisk og tilbehør af familiemad. Gerne små stykker indmad af en frikadelle (kød/fisk), gerne pasta med kødsovs, kartoffelmos med millionbøf, boller i karry, laks og spinat - sovs... hvad I nu spiser og meget gerne både i stykker og moset, så hun kan blive godt mæt.
Evt. lidt frugtmos til dessert med lidt mælk på

Ammes og puttes til natten 19.30

Sen aften 23: Evt. amning

Nat: vand

Jeg er ret sikker på at en anden struktur for dagen vil gøre noget for jer. Samtidig skal I dog også være bevidst om at jeres lille pige jo er igang med en stor udvikling i øjeblikket, som gør at hun drømmer mere og derfor også sover mere uroligt. Hendes opvågninger om natten hænger derfor også sammen med hendes udvikling og det er vigtigt her bare at berolige hende, hjælpe hende med at blive lagt godt og komme videre i søvnen.

Håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.

Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce