Annonce

Annonce

Svar: Vågner for tidligt om morgenen


27. april 2007

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tanja

At børnene vågner tidligt om morgenen hænger sandsynligvis sammen med at de også kommer tidligt i seng om aftenen, hvilket naturligvis hænger sammen med at de vågner tidligt om morgenen... Derfor tænker jeg at vejen frem er at trække deres lure lidt, så I ikke får dem puttet for tidligt og I må strække lurene lidt af gangen dag for dag, så de stille og roligt kommer op på at sove måske ½ time senere end nu.

Samtidig tænker jeg også at I gerne må give jeres børn lidt brød, frugt og bær som mellemmåltider, så de for det første bliver holdt lidt igang fordi de sidder i den høje stol og skal spise lidt mere inden de puttes og fordi det har brug for mange hyppige måltider i løbet af dagen, for at I er sikre på at de ikke er sultne, når de vågner.

Det lyder som om de ikke er så vilde med flasken mere, men det er en god idé fortsat at bibeholde den, så de får lidt mælk og jern.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 05-06: Flaske

Morgen 7.30-8: Havregrød evt. med lidt frugtmos, vand eller mælk af kop

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ½ banan eller anden frugt, bær, vand af kop

Puttes til formiddagslur 9.30-10 og sover ca 1 time

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, evt. grøntsagsmos eller kogte grøntsager i stykker, gerne rester fra aftensmaden som lidt frikadelle eller pastaskruer. Vand af kop
Puttes til middagslur ca 13.30 og sover måske mellem 1-2 timer

Eftermiddag 15.30: ½ bolle med smør, en lille portion yoghurt, frugt, vand af kop og nogle ...


Annonce

... gange måske lidt fortyndet juice, hvis det skal være lidt lækkert

Før aftensmad 17: Lidt grøntsager, gulerod, agurk, majs, ærter og lignende - så behøver man ikke fokusere så meget på deres indtag til aftensmaden, hvor de er trætte og de fleste børn vil gerne spise lidt på dette tidspunkt, men er trætte ½-1 time senere. Så det er en god idé at give dem lidt imens I laver aftensmaden klar. Vand af kop.

Aftensmad 18: Det samme som I spiser, kød/fisk, ris, pasta og lignende, evt. lidt frugtgrød med mælk til dessert. Vand eller mælk af kop


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til natten med en flaske kl. 19-20

I må således prøve at trække tiden i løbet af dagen, så I stille og roligt får børnene puttet lidt senere. Der er helt fin sammehæng imellem at de sover tidligt og står tidligt op og deres søvnbehov er fint dækket ind - de sover jo i øjeblikket fra 18-05, hvilket svarer til 11 timer om natten og et par timer i løbet af dagen og det er okay. Jeg tænker at det at putte dem lidt senere vil strække tiden om morgenen og samtidig vil deres lure om dagen måske også ændre sig, således at I i løbet af de næste 2 måneder vil opdage at de måske er klar til kun at sove en gang dagligt i løbet af dagen.

De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen kunne nøjes med en lidt længere middagslur og ikke længere sove 2 gange dagligt. Jeg kunne godt forestille mig at jeres børn hører til dem der forholdsvis hurtigt vil kunne nøjes med en lur, men det må tiden vise.

Håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce