Svar: Dykning og graviditet
Kære Eva
Det er rigtig dejligt at I er enige om at det er nu I aktivt vil prøve at få et barn:o) Det er en dejlig tid. Når det er sagt, så er det dog også vigtigt at ens liv ikke går i stå fordi man planlægger at blive gravide - du ved jo ikke hvor hurtigt du bliver gravid - nogle bliver gravide meget hurtigt og for andre går der måske ½ år eller mere. Det jeg mener er at det et eller andet sted også er vigtigt at du holder dig igang og prøver at leve så sundt og godt som muligt og mere eller mindre som du plejer at gøre - og hvis dykning hører med til din livsglæde, så må du dykke - men når du så er gravid, så må du stoppe.
Man ved at fysisk aktivitet er vigtigt både inden og også under en graviditet. En god kondition er vigtigt for en god fødsel. Generelt skal man dog ikke overanstrenge sig og man skal også tænke over hvad det man laver betyder for det ufødte barn og derfor er der lige præcis omkring dykning nogle tanker at gøre sig.
Den kommende mor og barn påvirkes forskelligt når man dykker. I forhold til moderen, så vil mange kvinder i starten af deres graviditet opleve kvalme og kaste op og når man har det sådan så er det nok ikke særlig rart at skulle dykke. Det handler altså meget om at lytte til sin krop og du skal være meget opmærksom på de signaler kroppen sender dig - især nu, hvor I aktivt forsøger at blive gravide.
Når man når til 4 graviditetsmåned, så sker der en ophobning af væske i kroppen og det betyder at ens slimhinder hæver lidt op. Det kan i forhold til dykning give problemer med blandt andet at kunne trykudligne. Derudover ved man at gravide kvinder bruger mere luft når de trækker vejret og at de har mindre luft tilbage i lungerne, hvis de skal arbejde hårdt. Jo længere hen i graviditeten man kommer jo sværere bliver det helt naturligt at have luft til hårdere arbejde.
Når man når ...
... længere hen i graviditeten så kan der ske det at det der hedder slimproppen løsner sig og det betyder at der ikke er helt lukket ind til livmoderen, hvorfor der vil dykning vil være en risiko for at der kommer havvand ind i livmoderen og dermed er der far for infektion.
I forhold til det ufødte barn, så er det sådan at det jo modtager ilt via moderens blod, via navlestrengen og moderkagen. dykning ved man giver et lidt lavere iltindhold i blodet og derfor er netop iltmangel faktisk den største fare for det ufødte barn. Man mener at iltmangel kan øge risikoen for misdannelser og spontane aborter.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Man ved også at der ved for hurtig opstigning fra et dybere dyk, vil kunne opstå små luftbobler i blodbanen. Som voksen dykker kan man godt tolerere en lille mængde luftbobler i blodet fordi luftboblerne føres med blodet til lungerne, hvor de frafiltreres og således ikke gør skade i andre væv. Men for et barn i maven er der ikke mulighed for at frafiltrere boblerne, da lungerne ikke er udviklet tilstrækkeligt og de luftbobler der kan være tilstede vil således kunne cirkulere direkte til barnets hjerne og andre steder hvor de vil kunne skade voldsomt og medføre at barnet dør.
Og alt dette er jo frygteligt trist at skrive, så jeg skriver det bare for at fortælle dig at det er meget vigtigt at du stopper dykning, når du mistænker at du er gravid. Igen må jeg så også, som jeg startede med at sige, at det at ville have et barn jo ikke skal sætte ens liv i stå og derfor skal du også gøre de ting, som giver dig livsglæde lige nu. Det er jo helt specielt at I er i Australien og har de muligheder I har nu og det skal også nydes. Får du mistanke om at du er gravid, så må du nøjes med at snorkle indtil du med sikkerhed har taget en test - og så er snorkling det du gør de næste måneder :o)
Rigtig meget held og lykke med det hele fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Viden om børn:
Arp
Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.
Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.
Evt. arp...
Udvikling - børn
Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:
1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven
2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.
4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.
5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder