Annonce

Annonce

Svar: Kaos i søvnrytmen


19. april 2007

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej Ermelin

Velkommen igen, dejligt at høre fra dig og tillykke med lillesøster:o)

Det lyder som om I har fået jer en lille pige, som har rigtig meget behov for nærhed og kontakt og min umiddelbare tanke er derfor om du har en bæresele eller en slynge til hende? Da hun har så meget brug for at være i favn, så synes jeg du skal overveje om det ikke kunne være en mulighed at bruge f.eks. en slynge, så I fortsat kan gå til børnehave alle sammen.

Du skriver at din datter er meget nysgerrig og jeg tænker at hvis hun er en af de børn som er rigtig meget på og meget gerne følger med i alt omkring sig, så er det måske derfor hun protesterer mod at blive lagt i barnevognen. Hvis hun derimod er i en slynge, så vil hun få kontakten samtidig med at hun kan følge lidt med i verden. En slynge kan også være god at bruge derhjemme, så du kan være rundt på hende samtidig med at du kan få lave lidt praktisk.

Derudover tænker jeg om du mon kender til en sansegynge? Måske vil det virke beroligende på hende at kunne ligge på en sådan, hver gang hun spjætter så bevæger den sig og hun bliver på den måde vugget lidt frem og tilbage og hun vil kunne ligge og følge med i hvad der sker omkring hende.

Jeg nævner disse ting fordi jeg får fornemmelsen af at hun netop hører til de børn som på en gang gerne vil følge med og interesserer sig meget for verden omkring sig, men som samtidig også har enormt behov for fysisk kontakt og nærhed. Jeg tror derfor ikke hun som sådan er 'klæbende' jeg tror mere det er hendes personlighed, at hun er mere sensitiv, følsom af type.

Der er forskellige ting som kender tegner disse børn. Det er f.eks. et ekstra stort behov for ...


Annonce

... kropskontakt/vil konstant være "på arm" og protesterer måske mod at ligge i barnevogn. De har nogle gange svært ved at overgive sig til søvnen og de sover ofte lidt mindre end andre børn. De har behov for at være meget i bevægelse, de bliver let overstimuleret fordi de indtager så mange indtryk, som de har svært ved at bearbejde og samtidig kan de også blive klynkende og pylrede, hvis de ikke bliver stimuleret nok. De har ofte et stort tryghedsbehov som viser sig ved at de meget gerne sover sammen med forældrene både dag og nat.

Måske kan du nikke genkendende til denne beskrivelse. I USA kalder man disse børn for "High Need Babies". Jeg skriver dette for at fortælle dig at din lille pige er en fin pige, der er ikke noget galt med hende.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil være en god idé at du svøber hende, så hun ikke kan spjætte med arme og ben, vågner op og bliver urolig. Når hun vågner efter de 45 minutter så skyldes det sandsynligvis at hun på dette tidspunkt skifter søvnfase og hun har brug for hjælp til at komme videre i søvnen. Hvis hun er svøbt, så hjælper du hende med at holde sammen på sig selv, at samle sig både rent mentalt (lukke verden ude) men også rent fysisk. Prøv derfor at gøre svøbning til en del af putteritualet. En sutteklud er en god idé at blive puttet med, måske især hvis den lugter af mor.

Måske kender du bogen "Svøb dit barn" - du finder den i min bogguide. I forhold til søvnvaner så er der også den nye "Sov Godt - en guide til forældre" som du også finder i min bogguide og som måske vil kunne hjælpe jer.

Hvad tænker du om dette - håber du kan bruge mine tanker og at beskrivelsen passer på din lille datter, jeg tror det :o) Rigtig meget held og lykke fortsat.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce