Svar: Kartoffelmos - tvang eller?
Kære Kathrine
Sophie er bestemt ikke det eneste barn som ikke kan lide kartoffelmos og jeg kan ikke se nogen grund til at hun skal have dette. For mig at se, så er det langt vigtigere at sikre barnet lyst til at spise og at udnytte dette og ikke tvinge kartoffel i hende - der kommer intet godt ud af tvang!
Du kan sagtens lave en rigtig god grøntsagsmos af forskellige grøntsager uden at bruge kartoffel. Prøv med mos af blomkål, squash, ærter, gulerod, majs, broccoli og prøv også gerne med de mere smagfulde grøntsager som selleri, porrer, pastinak, persillerod osv. Det du skal være opmærksom på er især selleri, spinat, fennikel og rødbede - din datter må rigtigt gerne få det og børnene elsker det ofte, men disse grøntsager bør ikke udgøre mere end 1/10 af mosen på grund af indholdet af nitrat.
Du kan godt bruge grød som basis eller ris og komme grøntsager på dette. Med den alder din datter har nu, så tænker jeg dog at det vil være rigtig godt, at udgangspunktet så vidt muligt bliver mere og mere jeres mad og ikke så meget at du skal lave specielle retter til hende.
De fleste børn vil i 6 måneders alderen fortsat have behov for en del mælk. Mellem 900-1000ml i døgnet og derfor er det kun naturligt at Sophie fortsat gerne vil ammes og også har behov for sin vælling til natten.
Man siger normalt at børn efter 6 måneders alderen ikke længere rent ernæringsmæssigt har behov for mælk om natten - det vil ...
... sige i tidsrummet 24-06. Sophie har altså fortsat behov for mælk sen aften og tidlig morgen, men midt nat må du gerne forsøge at få hende til at sove igennem uden brystet. Hjælpe hende med at skifte stilling, hvis hun vågner, lade far tage over, da han ikke forbindes med amning osv.
Hvis hun kun vil brystet, så prøv at lægge hende til, så hun så vidt muligt kun lige får trøst og så lirker du brystvorten ud af munden igen. Hun skal ikke have lov til at mætte sig om natten.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I forhold til modermælkserstatning Nutrilon 2, så kender jeg ikke dette, men har nu søgt på nettet og læst lidt om det. Så vidt jeg kan se, så anbefales denne erstatning til børn over 6 måneder som tilskud til modermælk og skemad. Det må således være at betegne som en tilskudsblanding. Der er tilsat både Jern og D-vitamin og så vidt jeg kan se, så vil det være sådan at hvis barnet får mindst 300ml Nutrilon 2 dagligt, så vil ekstra tilskud af d-vitamin faktisk ikke være nødvendigt?
Der findes også en Nutrilon 3, som anbefales efter 10 måneders alderen, når overgangsperioden menes at være slut. Indholdet i denne er så naturligt anderledes end i Nutrilon 2. Jeg tænker derfor at du med ro i sindet burde kunne give Nutrilon 2. Din datter får jo netop både brystmælk og skemad ved siden af. Så fortsæt du roligt med Nutrilon 2, som fungerer fint for jer:o)
Håber jeg kom igennem det hele, rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god påske:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Håndudmalkning
Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.
- Begynd med at vaske dine hænder og klem en lille smule mælk ud af brystet, som kasseres.
- Malk ud i en ren skål, som mælken let kan sprøjtes ned i
- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.