Annonce

Annonce

Svar: Voldsom adfærd


28. marts 2007

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære fortvivlede mor

Jeg kan godt forstå du er fortvivlet, for det er rigtig hårdt at have et lille barn, som reagerer så voldsomt, som du beskriver din dreng gøre det.

Det er meget almindeligt at børn på et tidspunkt begynder at bide eller slå og hvordan omgivelserne reagerer har stor betydning for hvordan barnet lærer netop ikke at slå og bide. Når et barn bider og slår, så kan man af forskrækkelse og måske afmagt selv komme til at miste kontrollen eller lægge så meget vægt på at få barnet til at stoppe, at man rent faktisk kommer til at forstærke den handling hos barnet.

Når et barn kommer til at bide eller slå så bliver barnet ofte selv forskrækket over sin handling. Det tager tid for et barn at lære at mestre og kontrollere sin vrede og når den voksne griber ind og skælder ud, så får barnet en voldsom skyldfølelse og det kan faktisk gøre det sværere for barnet at styre sig og på den måde forstærkes problemet.

Der kan være mange årsager til at børn enten bider eller slår. Det kan være vrede, hvor barnet mister selvbeherskelsen og kommer til at forløbe sig. Det kan også være opsparet vrede, hvor barnet gentagne gange er blevet frustreret og 'så løber bægeret over'.

Det kan også være et forsvar, hvor barnet i en bestemt situation føler sig truet eller bange. Når man mangler ord, så er det ved det fysiske at man siger fra.

Det kan også være en erfaring barnet har med sig, - at det f.eks. er i orden at slå hvis man som forældre selv slår barnet over fingrene eller lignende, det kan være en imitation - efterligning af det man ser (børn efterligner også hinanden)

Så kan det være en rolle som barnet har fået. Han er måske 'den som altid slår og bider' og derfor prøver han at leve op til denne forventning

Det kan også være en reaktion på voksne som ikke lytter og dermed en måde at få opmærksomhed på og det at bide eller slå er det eneste som virker

Og så kan det nogle gange også bare være helt impulsivt.

Hvad grunden hos jer så end er, så er det ...


Annonce

... dog helt sikkert at det er et uheldigt samspil jeres dreng har både jer imellem og i forhold til hans søster. For at få ændret på dette så er det meget vigtigt at finde ud af hvorfor det sker.

Der er ingen tvivl om at han skal stoppes med både at slå og bide, men han skal have hjælp og ikke for meget skæld ud:o)

Hvis I kan beskrive de situationer hvor det går galt, så vil I finde ud af hvad det er der sker. Der er ganske sikkert en grund, måske ville han forsvare sig, måske tog søster legetøjet fra ham, måske kom han til at forløbe sig og er egentlig rigtig ked af det bagefter.

Prøv at komme ham lidt i forkøbet, når I fornemmer at situationer kan opstå, så I får ham bremset og i stedet får hjulpet ham med at sætte ord på. Han er jo stadig så lille at hans ordforråd er minimalt, men I må hjælpe ham med ordene: "Du blev bare så vred" eller "du blev bange og så kom du til".


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Samtidig hjælper det ham til at huske et nej, når I samtidig flytter ham. Hvis han sidder og yder skade på sig selv ved at hamre hovedet ind i væggen, så skal I tage ham væk og sidde med ham og forsøge at berolige ham. Igen ved at sætte ord på hans følelser, men det er jeres opgave at sørge for at han ikke yder skade på sig selv.

Hvis han er efter sin søster, så må I igen søge at fjerne de to fra hinanden. Når søster bliver ked af det, så trøst hende og lad jeres dreng se og hører at I siger: Det er også dumt, det må man ikke, det gør ondt at blive slået". Det er vigtigt at jeres dreng bliver opmærksom på at det ikke er rart det han har gjort og det må I lærer ham ved at vise det med ord og samtidig lade ham se, hvad det gør ved hans søster.

Hvis dette ikke hjælper, så synes jeg du skal kontakte din sundhedsplejerske og bede hende om at aflægge jer et besøg. Det kan hun sandsynligvis godt og det er vigtigt at se hvad der sker i situationerne og hjælpe dig med at få redskaber til at gribe ind på en god måde.

Håber mine tanker hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke fremover:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce