Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke havde det samme som mor og far til aftensmad


27. marts 2007

Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Amanda

Du skriver at din dreng er glad for pastaretter og derfor tænker jeg at det vil være helt naturligt at I forældre så også spiser pastaretter. Naturligvis ikke hver dag, men du kan godt koge et par pastaskruer til din dreng, hvis der så glider lidt ned af jeres mad.

Du skriver også at han spiser godt om dagen og det er om aftenen at I har problemet. Måske når han at blive for træt og derfor har svært ved at koncentrere sig om at spise. At få den industrielle mad er derfor dejligt for ham, for her hjælper du ham med at spise og han skal bare åbne munden og synke.

Hvis han i løbet af dagen sagtens kan spise selv, f.eks. spiser selv til frokost, så synes jeg ikke der sker noget ved at du hjælper ham lidt om aftenen. Naturligvis opfordre ham til selv at prøve, men samtidig også hjælpe lidt til, når de kniber, så han får jeres mad, men også hjælpes med det.

Du kan f.eks. sagtens hjælpe ham med lasagne, eller pastaskruer med kødsovs. Hvor han dels får lov til selv at bruge fingrene men hvor du kommer med skeen ved siden af. Du kan også sagtens lade ham spise f.eks. kød med fingrene, mens du moser kartofler og sovs sammen og hjælper med en ske til dette. Altså ikke forventer at han selv kan spise og vil det hele, men at du hjælper og guider ind imellem, ...


Annonce

... fordi han sikkert er lidt træt om aftenen.

Derudover vil det være en rigtig god idé at du sørger for at give ham lidt grøntsager både til frokost, men også om eftermiddagen sent, altså det man kan kalde før 'et før aftensmads-måltid'. De fleste børn er faktisk sultne allerede kl. 17, hvor vi er igang med madlavningen og slet ikke er nået til at spise endnu og derfor vil det være rigtig godt, hvis du kunne give ham noget grønt her. Hans sult og lyst er større på det tidspunkt og hvis han har spist noget her, så behøver du ikke bekymre dig så meget om hvad der så glider ned, når I når til aftensmaden. Lidt vil så også have ret og det er helt okay:o)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver at han drikker 300ml mme til natten - får han mere flaske end dette? Jeg tænker at nu hvor han er 14 måneder, så skal I jo til at overveje at stoppe med flasken. I stedet kan han få en kop mælk, men jo ikke de mængder. Modermælkserstatningen behøver han ernæringsmæssigt heller ikke mere, men kan i stedet drikke mælk af kop, spise ost og få en portion A38 eller lignende om eftermiddagen og så er hans mælkebehov dækket fint ind:o) Hans lyst til mad kan jo hænge sammen med mælkeindtaget, hvis han får mere end en flaske dagligt, så det skal også lige med i jeres overvejelser.

Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex

Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI

Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.

Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.

- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce