Annonce

Annonce

Svar: Søvn om dagen - 4 mdr.


26. marts 2007

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Måske er jeres dreng ved at være der, hvor han begynder at have behov for lidt andet mad. Samtidig kan det også godt være at han er så gammel nu at hans behov for søvn ændrer sig på den måde at han f.eks. kun skal sove en times tid om formiddagen og så tilgengæld puttes igen over middag, hvor han så tager et par timer og sen eftermiddag så tager en powernap.

Børn udvikler sig jo hele tiden og nogle gange så skal der bare nye rutiner til:o) At jeres dreng gaber, kan naturligvis godt være tegn på at han skal til at puttes, men at gabe er også en måde at sige fra på, at vise at man har brug for en pause og det er ikke nødvendigvis det samme som at man skal sove. Når han gaber, så kan det derfor godt være at I ikke skal putte ham, men bare prøve at lade ham ligge lidt, eller måske gøre lige det modsatte - tage ham med rundt i stuen og kigge sig lidt omkring.

I forhold til børns sovevaner, så vil det jo være et gennemnit, jeg her nævner, hvor noget sover mere og andre mindre.

De fleste børn vil i 4-5 måneders alderen som sagt have behov for 3 lure dagligt, sammelagt vil disse vare 4½-5 timer og om natten vil barnet så sove ca 10 timer.

Det vil sige en plan som kunne se nogenlunde således ud:
Morgen 6: Flaske
Formiddag 9.30: Flaske
Puttes til formiddagslur, sover måske 1 time (nogen sover ofte 1½, men det er jo ikke sikkert at jeres dreng hører til dem)
Flaske 11: Efter lur og skiftning og det kunne også være her I skulle forsøge med lidt grød og så i stedet give flasken, når han skal puttes til lur igen. Det kunne godt være et forsøg værd.
Middagslur 12.30: ...


Annonce

... Puttes med flaske
Bør så her kunne sove et lidt længere stræk, gerne 3 timer.
Eftermiddag 15.30: Flaske, når han vågner fra lur
Sen eftermiddag 17: Powernapper måske ½ time-45 minutter.
Aften 18: Flaske
Puttes til natten med flaske ca kl. 20
Nat: evt. flaske

De hyppige flasker om aftenen for at fylde ham lidt ekstra op til natten, en det må I selv vurdere ud fra hvordan det virker det I allerede gør.

Min tanke er altså at I forsøger at tænke lidt i 3 lure i stedet for 2 og at formiddagsluren er kortere end middagsluren, som vil være den længste lur. Sover han kun 2 timer her, så fred være med det, måske vil han så sove 1 time sen eftermiddag og det vil så også være okay - så vil han tilgengæld måske have behov for at blive puttet tilsvarende senere om aftenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er jo nødvendigt med en vis fleksibilitet i forhold til børn og jeg tænker at i netop den alder jeres dreng har nu, så sker det rigtig meget udviklingsmæssigt, som helt naturligt giver ham en større uro og også en større lyst til at interessere sig for verden omkring sig.

Når han bliver nærmere de 6 måneder så sker der igen en ændring og han vil måske her komme tilbage til de to lure, sådan må man hele tiden prøve at passe tingene lidt ind.

Samtidig så vil hans alder og introduktion af skemad osv. også være med til I begynder at få en mere fast rytme for dagen - putter ham til mere faste tider, giver mad på mere faste tider osv. og det vil være helt okay at I nu begynder at kigge lidt mere på klokken end på, hvor meget han nødvendigvis gaber.

Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce