Annonce

Annonce

Svar: Pige på 7½ måned vil kun have brystmælk, ikke mad


9. marts 2007

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Louise

Du har naturligvis fuldstændig ret i at du er nødt til at trappe din amning voldsomt ned, hvis du skal have din datter til at spise. Da hun drikker så meget mælk om natten som hun gør, så har hun simpelthen ikke appetit eller lyst til anden mad. Som du selv skriver så er det sådan at hun ikke skal ammes mere end 4 gange dagligt, hvor du er oppe på 10 gange. Og det går altså ikke.

For det første skal din datter have rigtig mad for at blive dækket godt ind ernæringsmæssigt og for det andet, så er det vigtigt at udnytte den alder, hvor hun er nysgerrig og har lyst til at spise og tygge.

Sundhedsstyrelsen skriver: "Tilvænning til skemad må ikke ske meget efter de 6 måneder, da det så kan være vanskeligt at vænne barnet til at spise en varieret kost. Fra 7 måneders alderen skal maden gradvist gøres grovere, idet der synes at være et 'kritisk vindue' i 7-8 måneders alderen, hvor barnet lettere accepterer en ny smag og konsistens, specielt tyggemad" (Citat, anbefalinger for spædbarnets ernæring 2005).

Det er altså især den alder din datter har nu, hvor sundhedsstyrelsen taler om 'et kritisk vindue', som du skal søge at udnytte.

Den plan du har beskrevet for dagen lyder helt i tråd med disse anbefalinger og dit tilbud om mælk i dagtimerne lyder også fint. Det er således om natten det går galt, og hvorfor gør det det?

Du skriver at din datter havde kolik i de første 4 måneder og det sidder naturligvis stadig i dig. Jeg vil derfor tro at du har rigtig svært ved at holde ud, at din datter græder. Jeg tror derfor det er meget vigtigt at du prøver at gennemtænke, hvad det gør ved dig, når hun græder og tale med din mand om hvordan I kan hjælpe hinanden, når amningen om natten naturligt må stoppe.

Det er meget vigtigt at du lærer at skelne hendes gråd fra hinanden. Det er et eller andet sted også meget vigtigt at du ikke bare automatisk giver hende brystet, når hun ...


Annonce

... er ked af det. Din datter bruger automatisk brystet til alt - både når hun er sulten, når hun er ked af det, når hun er tørstig, når hun er utryg osv. Alt hvad hun har af følelser og frustration for hun beroliget via brystet.

Men det er meget vigtigt at du forsøger at rumme alle de følelser hun har og skelner imellem dem og hvad hun egentlig har behov for. For hun kan sagtens få tryghed uden bryst. Hun kan sagtens få slukket tørsten uden bryst og er hun sulten, så kan hun sagtens få noget at spise. Far kan faktisk sørge for det hele - bare ikke amme og det er når hun reelt har behov for sin mælk og roen fordi hun skal sove.

Også når hun vokser op, så er det utrolig vigtigt at du formår at rumme hendes følelser. Du skal kunne klare at hun bliver ked af det, vred, frustreret, sur ligeså vel som du skal kunne klare at hun er glad, sjov osv. At kunne rumme betyder at du skal kunne bære det uden at ville ændre det og uden at tage det personligt.

Det er naturligvis svært med en lille pige på 7 måneder. Men som voksen så er det dig der ved bedst og derfor er du også nødt til at sætte visse grænser, selv om det er hårdt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg tror derfor ikke at du kommer uden om gråden, men du må finde en måde at tackle det på.

Sover hun på sit eget værelse? Ellers er det første skridt væk fra amningen. Hun skal sove for sig selv og det er far, som må gå ind til hende om natten, hvis hun har brug for det. Hvis hun er dybt ulykkelig, så skal hun naturligvis have brystet, men forsøg så kun at amme hende kortvarigt og lirk så brystet ud af munden igen - hun får trøst men ikke lov til at fylde sig med mælk. Og put hende igen i egen seng.

Din plan for dagen ser således fin ud og jeg kan ikke give dig en bedre plan - det er ikke dagsrytmen det er galt med, det er amningerne om natten og det er dem du skal væk fra.

Jeg håber at mine tanker hjælper dig lidt videre på vej. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Allergi børn

Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.

Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce